lördag 4 mars 2017

Elmar och New Mexico klara för NCAA-indoor, 10-11 mars

De officiella startlistorna till NCAA-indoor finns nu tillgängliga. New Mexico kvalificerade sig till stafetternas stafett, Distance Medley Relay, DMR. Stafetten som binder samman lång sprint med medeldistans. UNM kvalade som 6:e av 12 skolor. Det är väldigt öppet, alla skolor är samlade inom 4,5 s. Ytterligare 4 skolor ligger inom en sekund utanför.
Team
Time


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

För den som är dåligt insatt i DMR springs fyra sträckor, 1200-400-800-1600m. Mycket kan hända på vägen, fall är inte ovanliga. Den första sträckan över 1 200m med 12 löpare vars kapacitet ofta är samlad inom någon sekund är ett getingbo. Skolorna behöver inte längre kvala och tiderna är ointressanta. Hur sträckan utvecklas är chansartat. Slutforceringen blir intensiv fram till växeln där ett gäng fullblodskvartsmilare väntar ofta med kapacitet att springa 44-45 sekunder med pinnen i handen. Växelproceduren är med andra ord dramatisk. UNM kan i princip bli allt mellan etta och tolva. Dubbleringar spelar in. Superstjärnan Edward Cheserek som i princip har vunnit allt under sina fyra år på Oregon gör, om han springer, Oregon till favoriter. Många ger honom epitetet GOAT, ”greatest of all time”, inom den amerikanske collegefriidrotten och det sällskap som en sådan jämförelse kräver går inte av för hackor. Senast i helgen slog han amerikanskt collegerekord på majlen i Boston med 3.52,01, vilket också toppar världslistan. Hans arbetsschema under de två dagarna i College Station, Texas, är dock omänskligt, då han har för avsikt att försöka vinna majlen, 3 000 och 5 000m. Majlen har dessutom försök, vilket gör 4 lopp inom loppet av ett drygt dygn. DMR skulle innebära ett femte lopp. Det är inte omöjligt att Oregon ställer över honom, vilket skulle göra stafetten än mer oviss.

För UNM:s del gäller det att upprepa den bragdartade insatsen från conferencemästerskapet i helgen, där alla gjorde starka insatser, flera på persnivå. Troligen blir laguppställningen densamma som vid Mountain West-mästerskapet senast, men Josh Kerr är kvalificerad även på majlen och springer sitt försökslopp tidigare under tävlingsdagen, 3 tim tidigare. Om han går vidare till final blir det tre lopp för Josh under två dagar. Lagsammansättningen blir en prioriteringsfråga för Joe Franklin, New Mexicos coach. Möjligen flyttar man Josh till första sträckan som är kortare och ibland öppnas i lite lugnare fart, vilket skulle gynna Josh inför en majlfinal på lördagen. Dessutom är han väldigt strak på slutet. Den minnesgoda minns hur Josh kom bakifrån och vann 1 500m på junior-EM i Eskilstuna. Han var även i final på både Junior-VM förra året och på NCAA-utomhus. Om Josh springer första sträckan, kommer Elmar att springa ”ankarsträckan”, de avslutande 1 600 metrarna.

Elmar gör sitt tredje NCAA-indoor, efter att ha kvalificerat sig individuellt på majlen, 2014 och 2015. En unik prestation. Under de senaste 20 åren har endast vid ett tillfälle någon svensk manlig löpare kvalat in, Henrik Ahnström, 2005 på 5 000m. På damsidan har några löpare kvalat in, mest framgångsrika har systrarna Nilsson, Johanna och Ida varit tillsammans med Lena Nilsson. Den här gången tror jag att Elmar är helt ensam svensk att kvala in till tävlingarna i någon gren.

Tävlingarna avgörs fre-lör, 10-11 mars, i Gilliam Indoor Stadium på det stora Texas A&M universitetet i College Station, Texas, halvannan timme norr om Houston. Herrarnas DMR avslutar fredagens tävlingar, kl. 20.55 lokal tid (03.55 svensk tid). Tävlingarna visas på ESPN.

Allt om tävlingarna finns här. Tidsprogram, startlistor, historiska resultat, rekord etc.

Den amerikanska collegestatistiken inför tävlingen finns här. På löpsidan kan man nog hävda att tävlingarna är bättre än inomhus-EM, i alla fall på herrsidan, men även damsidan är stark på de kortare distanserna upp till 800m. Många från topp-10 på årets världslista finns på plats. Flera av dem kommer att dyka upp i världstoppen och på internationella mästerskap i framtiden. En del är redan där. Spännade är bl.a. USA:s nya sprinterhopp på damsidan Hannah Cunliffe, Oregon, världstvå på 60m. Även två 6.51-löpare på herrsidan och på 400 och 800m dominerar amerikanska collegelöpare världslistan.


Om ni inte har sett UNM:s lopp på Mountain West i Albuquerque, så rekommenderas det. En mycket inspirerad insats. Finns här. För att hitta tävlingen letar man under arkiverade streams, får bläddra ett par gånger innan man hittar Mountain West indoor, 23 februari. Enklare är att välja/filtrera sport Track and Field, då dyker streamen upp. DMR börjar 9 min in i sändningen.