lördag 11 mars 2017

New Mexicos DMR 10:a på NCAA

Elmar gjorde ett starkt lopp på första sträckan när UNM blev 10:a i Distance Medley-stafetten på NCAA-indoor här i College Station, Texas. UNM valde att vila Josh Kerr inför hans final idag på majlen. Detta gjorde att New Mexicos lag försvagades rejält. De valde också att sätta Elmar på första sträckan och försöka hänga med så länge som möjligt. Första sträckan och de två första växlarna är galet intensiva. Det är sällsynt att första sträckan går riktigt fort, vilket gör att den blir extra svårsprungen. Elmar stod mittemellan två större löpare och hade svårt att komma iväg. Han försökte tränga sig fram tidigt, men löpare kom från utsidan och det gick varken att komma fram eller ner. Det innebar löpning i vida spår hela sträckan. Han avslutade starkt och kunde lämna pinnen som 6:a, sträcktid, 2.58,5 efter ett par långsamma varv efter öppningsvarvet (28,7;32,4;31,3;28,6;28,6;29,0). Första växeln gick bra, trots att växelområdet var som ett zoo, löpare överallt. Mark Hayward gjorde ett starkt lopp på andra sträckan, men växeln till Kristian Hansen på tredje sträckan misslyckades totalt. Mark mötte en vägg av löpare och Kristian kunde inte få tag på pinnen. I princip fick han vända och hämta pinnen, tidsförlusten blev 2-3 s. Mark är en säker sub-47-löpare i stafett, nu blev det 49,3! Kristian gjorde ett bra lopp 1.50,5 på sin sträcka, men kontakten med täten försvann via den misslyckade växeln. Utan Josh på slutsträckan fanns aldrig riktigt möjligheten att avancera. Graham Thomas satsade allt han hade och var med i en klunga som slogs om plats 6-10, men krafterna räckte inte riktigt sista 200-300m och efter 4.08 på sträckan blev det en 10:e plats. Med normala växlar och Josh i laget hade man definitivt kunnat slåss om en pallplats. University of Mississippi, Ole Miss, vann efter en hård fight med Indiana.

Josh Kerr, regerande junioreuropamästare på 1 500m, såg riktigt vass ut i försöken på majlen. Han vann enkelt andra heatet på 3.59,xx, första drömmilen (utan höghöjdskonvertering). Han ”toyade” med statistiktvåan, Ben Saarel, Colorado, på slutvarvet. Han har alla möjligheter att ta en topp-3-plats i dagens final. Åt superstjärnan Edward Cheserek är nog tyvärr inget att göra trots ett tufft program för ”King Ches”. Ches såg mycket imponerande ut när han först enkelt vann första majlheatet och senare vann 5 000m på 13.32 efter en 2.29/53,9 avslutning. Starka britten Mark Scott, Tulsa, kämpade emot bra, men fick se sig bli slaktad med 6 s i mål. Ches vann nu sin 16:e NCAA titel, fler än någon annan, historiskt!

I övrigt var det kul att se hur man ska hantera sprintstarter, efter debaclet i Belgrad. Ingen springer och skriver ut några reaktionstider, utan starterteamet sköter hela proceduren. En kort konferens och rätt beslut tas. Besluteten är inte en massa gröna kort, som man ofta ser i Europa. Tjuvstartande löpare blir diskade och livet går vidare. Proffsig hantering av erfarna starters, helt enkelt.

Dagens mest imponerande löpning var annars rekordet som aldrig blev. Deajah Stevens, Oregon, fullständigt flög iväg på 200m, 22.28! Inte bara nytt NCAA-rekord, utan även amerikanskt rekord och det tredje snabbaste loppet i världen genom tiderna! Snabbaste tjej i världen på 200m på 22 år. Tyvärr, långt senare diskades hon för linjetramp. Om någon tror att man skulle se mellan fingrarna med sådant här, tror man uppenbart fel. Synd, men 200m-finalen går inte av för hackor ändå. Oregon har ytterligare 2 snabba tjejer i finalen, Ariana Washington hade 22.57 och 60m-raketen Hannah Cunliffe hade 22,74 på innerbanan (alltså bana 3, banorna 3-6 används på 200 och 400m). Hannah Cunliffe är favorit i finalen på 60m. Hon har satt NCAA-rekord i år med 7,08, världstvåa.

En förkortad stream av loppetpå Flotrack. För hela loppet behövs tillgång till ESPN.