söndag 12 mars 2017

JOSH KERR !!!

Josh Kerr fullständigt krossade den bästa amerikanska collegefriidrottaren genom alla tider, Edward Cheserek, ”King Ches” och vann majlfinalen vid NCAA-indoor! Utan tvekan tävlingarnas höjdpunkt och största överraskning. Allt förhandssnack handlade om huruvida Ches skulle lyckas vinna tre individuella titlar, 1 mile, 3 000m och 5 000m. Den distans som ansågs utgöra minsta problemet var majlen. Ches hade veckan innan tävlingarna slagit nytt college rekord på majlen, med 3.52,01. Han var tidsmässigt överlägsen och även världsetta på distansen. Hans majltid även bättre än årets bästa  1 500m-tid i världen. Frågan var närmast på vilket sätt han skulle vinna.

Loppet öppnades i lugn takt och 809m passerades på 2.11, nära gåfart. Något bättre fart under följande varv, 31 s. Just vid varvning 3 varv kvar gick Ches upp i ledningen, men Kerr var beredd och svarade direkt. Josh inte bara svarade, han gick förbi på bortre långsidan. Nu gick det fort, väldigt fort. Sista 600m gick på 1.20,6, sista 400m på 53,2! Det är inte alla i fältet som gör 1.20,6 på en 600-ing helt utvilade! Cheserek var chanslös, i mål skiljde 2 sek. Josh är fortfarande freshman, fyller 20 under året. Perset ligger på 3.41 och det finns en hel del att putsa på där. Hans största tillgång är dock förmågan att springa fort på slutet när loppen avgörs. I kombination med en god placeringsförmåga i fältet gör det honom till en vass mästerskapslöpare, något som syntes redan i Eskilstuna på JEM, då han kom från ingenstans och stal guldet från andra mer favorittippade löpare. Elmar som tränat med Josh under vintern är mycket väl medveten om var Josh stod och även för övriga löpare och ledare på UNM, kom segern trots allt inte helt överraskande.

Utöver Josh var Christian Coleman dagens största behållning, han vann först 60m på världsårsbästat 6.45, delad sexa i världen genom alla tider. Han vann sedan 200m på 20,11, en hundradel från Wallace Spearmons amerikanska rekord och tre i världen genom tiderna. Även Fred Kerleys 44.85 på 400m och fyra bland världens 400m-löpare genom tiderna, stack ut. På damsidan gick 200m-loppet  också fort Ariana Washingtons 22,42 kvalar in på 10:e plats på all-time-listan i världen.

Det bestående intrycket blir dock atmosfären i arenan. Det var fullpackat på läktarna och volymen hög under loppen. Lagtävlingen röner stort intresse och det blev enormt spännande på herrsidan. Inför sista grenen 4x400m låg fyra skolor inom 2p. Lagtävlingen avgjordes först under tävlingarnas absolut sista steg, då hemmaskolan Texas A&M passerade Florida vid mållinjen och vann med 0,5 poäng! Kul krydda för tävlingen, även om lagtävlingen bara är en matematisk konstruktion.

Majlloppeti förkortad version på Flotrack finns här.