söndag 15 maj 2016

Starkt conference av Elmar

Elmar tog sin tredje av fyra möjliga hindertitlar på Mountain West Conference-mästerskap, som avgjordes onsdag till lördag i Fresno, CA. Väderleksförhållandena var minst sagt tuffa med en temperatur på en god bit över 30 grader och rejält blåsigt. Hinderloppet hade inga förutsättningar för några topptider, utan det handlade om att få bästa möjliga placering. Elmar styrde från täten, men i ett lugnare tempo, 3.13 och 6.21. Efter en sista km på 2.46 med sista två varven på 2.08 och slutvarvet 62,5 utan att behöva gå full hela vägen vann Elmar enkelt på 9.07,30. Full utdelning för UNM, då Graham Thomas, som hyr hus tillsammans med Elmar i Albuquerque sedan tre år, även han lyckades slå den färske 8.40-löparen Colby Wilson från Utah State.

Lördagens 1 500m-lopp blev precis så tufft som startlistan visade på. Elmar lade sig längst bak i fältet till en början och avancerade genom fältet och hade en bra placering med varvet kvar, men blev inledningsvis lite för försiktig ut på slutvarvet och släppte en ödesdiger lucka i till de sex längst fram. Tanken var egentligen att agera kallare än i samma situation vid fjolårets final, då Elmar stack stenhårt med 300m kvar, men inte orkade hela vägen mot de enastående kickers som David Elliot, Zach Perkins och Peter Callahan är, vilket de senare visade på NCAA regionals och nationals. Nu blev han istället för försiktig och fick inte det häng som han hade behövt från tätklungan. Trots 52,8 på sista varvet med 25,7 sista 200 räckte det bara till en fjärde plats. Vann gjorde till slut ”superjunioren” från New Mexico, Josh Kerr, som hann upp David Elliot strax innan målgång. Josh var den enda som hade ett snabbare slutvarv än Elmar, 52,5.

På det hela taget starka insatser, som lovar gott inför NCAA West Regionals i Lawrence, Kansas, 26-28 maj.

Resultat, Mountain West Conference Championships

Streams finns längst ner här. Hinder, fredagsstream del 1, allra sist efter 2 tim 32 min och 1 500m, lördagsstreamen, 25 min in i streamen. 

Elmar i täten under hinderloppet på Mountain West-mästerskapet i Fresno, CA