tisdag 3 maj 2016

SFIF:s lyckosamma desinformation

Jag kan konstatera att SFIF verkligen har lyckats med att föra media bakom ljuset i fråga om kvalgränser till OS. I den väldigt magra bevakning som Sarah Lahtis svenska rekord fick i media påstås att Sarah missade OS-kvalgränsen med 4-5 s. Detta vet alla som är insatta att det är ren lögn och en förbannad dikt signerad poeterna på SFIF. Hon klarade kvalgränsen med drygt 20 s! Hon missade dock SOK/SFIF:s kvalificeringsnorm. Tog SFIF chansen att förklara det? Nej, det har de inte gjort förut och när nu smashläget kommer, har de solen i ögonen, kepsen bakåt och får inte ens upp racketen.

Inom diplomatin brukar man hänvisa till sk. tyst diplomati, vilket i praktiken innebär att man sitter på UD och fikar och hoppas på turen. SFIF har anammat den strategin fullt ut. Inom diplomati kan det kanske finnas visst fog för ett försiktigt tillvägagångssätt, då man faktiskt kan ha ansvar för människors liv. Men här pratar vi för tusan om idrott, en öppen folkrörelse. Visa korten!

Är det så konstigt att förtroendet för SFIF:s hantering av elitlöpningen bland Sveriges löpare är så lågt, när de så aktivt missgynnas? Motionslöpning gillar man eftersom de drar in pengar till annan verksamhet, dock inte till den lilla topp av den massiva pyramid av löpare som elitlöpningen utgör. Hittills, har fyra aktiva fått klartecken till OS, tre av dem i grenar som SFIF har lämnat kvalgränserna orörda för. Den fjärde damstav har man adderat 5 cm, vilket varken gör från eller till. Idrottsligt har stavnormen bara mångkamperna och 7 av 8 kastgrenar bakom sig. Sarahs resultat är ifht den statistiska konkurrenssituationen på några tiondelar när identiskt med Angelicas 4,70 och bättre än övriga nominerade.

Hur kommer det att sluta? Kom ihåg var ni läste det först. Så här kommer det att gå till. Så småningom kommer tom. SFIF/SOK att fatta hur illa de sköter nomineringarna till OS och Sarah får klartecken. I samband med det kommer de att förklara hur flexibelt och godvilligt de har agerat. Vilken satsning för framtiden de gör genom att låta, det unga löftet, Sarah få åka trots att hon inte klarat kvalgränsen… jada, jada, jada. De tänker alltså försöka tjäna poäng på sin egen negativa särbehandling av svensk löpning. Låt er inte luras!


PS. Är det inte underbart att Håkan Dalby äntligen är klar för OS, trots att han blev utslagen ur kvaltävlingarna till OS och redan missat sista chansen. Outgrundliga äro SOK:s vägar. Det känns i alla fall bra att ha med någon med bössa till Rio, som kan hålla stånd mot duvorna på Copacabana.   

PPS. Gammal information, men här om året framkom uppgifter att den svenska idrottare som fått störst ekonomiskt stöd från SOK var, Håkan Dalby. Väl investerade pengar?! Pengarna kanske kommer från försvarsbudgeten och försvaret mot inkommande UFO, oidentifierade flygande lertefat.