torsdag 11 augusti 2016

Lag-SM – Lever liket?

Till Friidrottsförbundets årsmöte i Sollentuna i mars hade som brukligt ett antal motioner inkommit. Normalt sett behandlas de under mötet, så dock inte denna gång. Mötet bestämde att motioner som skrivits av enskilda personer och inte av någon klubb eller distriktsförbund inte skulle behandlas. Detta, som jag förstår, i harmoni med stadgarna, men inte enligt praxis på senare år. Personligen tycker jag att det var synd, men helt i enlighet med den rädsla för förändringar som genomsyrar verksamheten. Vad spelar det för roll varifrån förslagen kommer, mötet avgör hursomhelst om de bifalles eller ej? Visst, det fanns rätt många motioner av den karaktären den här gången, ett antal som var rätt snurriga och med oklara syften, men vaskar man guld gömmer sig guldkorn bland sand och värdelöst grus. En motion var inlämnad av en mig närstående person. Den gällde Lag-SM. Den behandlades inte på mötet av ovan nämnda orsak. Tveksamt om den hade behandlats överhuvudtaget även utan mötets beslut avseende ”personliga” motioner, eftersom motioner rörande SM-tävlingar hänsköts till SM-utredningen. Det finns förstås en logik i det, även om jag tror att SM-utredningens bredd inte kommer att kunna bottna alla de problem som finns kring våra SM-tävlingar och att resultatet därför riskerar att bli suboptimalt.

Hursomhelst, jag hade förberett en plädering för motionen som aldrig gavs utrymme för. Lag-SM har en lång historia och har haft en stor betydelse för friidrotten en gång i tiden. Tidigare fanns många klubbar med en bred och aktiv verksamhet. Det fanns livfulla regionserier med divisionssystem och där en kvalificering till Lag-SM var eftersträvansvärt och en målsättning för många klubbar. Jag använder imperfekt, eller preteritum som det heter nu för tiden, för att så är inte fallet längre. Tävlingsformen har urholkats och för en undanskymd tillvaro för våra aktiva trots SM-veckan och TV-sändning.

Tävlingen har många problem. Några av dem:
-    Tävling tar upp kalendertid, och då bra tävlingsdatum är en begränsad resurs hamnar den ofta olyckligt placerad. Jag vet inte om andra grengrupper kan prestera på topp en gång i veckan juni-aug. För löpare är det inte möjligt och som den placerats på senare år, mitt i juli, ligger den sällsynt olyckligt. Under sommaren behövs det en tävlingsfri period för att kunna träna för att nå och kunna behålla formen under den andra halvan av säsongen. Lag-SM stör det. Visst det går att använda tävlingar som träningspass/testlopp, men det kan inte vara meningen med ett SM att det avgörs när deltagarna inte är på topp.
-    För löpare är den som tävling helt meningslös. Startfält med i bästa fall någon enstaka löpare på hög nivå, uppblandat med någon straffkommenderad poängräddare eller en inte helt ovanlig deltagare på Lag-SM, unge herr eller fröken Vakant. De löpare på högre nivå som ställer upp är för övrigt ofta straffkommenderade även de, Svarte Petter mot Va Kant.
-    Att det inte verkar vara isolerat till löpare kan man se om man letar efter resultat från Lag-SM på aktuell 25-bästa för herrar och damer. Det finns med några undantag väldigt få sådana av någon vikt. I några grenar där tävlingstillfällena är få, finns det några stycken högre upp i listan. Det kan dock inte vara försvarbart att dra ihop så många friidrottare i andra grenar från hela landet, för att erbjuda tävlingstillfällen för ett mycket litet fåtal! Det går att lösa på annat sätt, vid existerande arenatävlingar. Det är för övrigt ett känt problem som kan lösas mellan grengruppsansvariga och tävlingsarrangörer. 
-    Lagtävlingarnas negativa utveckling är inte unikt för Sverige. De är på utdöende världen över, förmodligen dyker de snart upp på WWF:s röda lista. Till och med i USA där lagtävlande är en del av idrottens själ, har man gått ifrån duals/triangulars etc. Vi kan nog vara glad att Finnkampen överlever, men få tävlingar har en sådan stark historia att de kan stå emot utvecklingen.

Motionen föreslår istället en lagtävling i samband med SM, på samma sätt som görs tex. i USA på studentmästerskapen och conferencemästerskap och för övrigt även på ett flertal vanliga arenatävlingar under säsongen. Man har ett poängsystem som ger placeringspoäng i alla grenar, utan krav på att lag har ett visst antal deltagare, eller deltagare i alla grenar. Inga speciella arrangemang utöver en poängräkning krävs. Det fungerar för vilken tävling som helst tex. SM. VU-spelen kör ett liknade upplägg redan idag. Lag-SM medför i princip en avart av idrott. Klubbar skall t.ex. ha en släggkastare i sin verksamhet, inte för att de kan erbjuda någon speciellt bra verksamhet eller utvecklingsmöjligheter, utan bara för att få poäng på Lag-SM. Det är en dålig modell. Bättre att de som är beredda på att satsa på tex. slägga har fler kastare som kan jobba ihop, istf att de sprids ut på många håll. Lagtävling på SM stimulerar till detta. En grupp aktiva inom en eller flera grenar eller grengrupper kan göra klubben konkurrenskraftig. Svensk friidrotts klubbar är i många fall för små för att täcka upp hela grenprogrammet, men kan med viss specialisering bli en faktor fast man bara har verksamhet inom begränsade områden.

Några fördelar med att avgöra Lag-SM som en lagtävling i samband med Stora SM istf som en separat tävling som idag.
-    Många klubbar involveras. 2015 skulle 62 klubbar ha tagit poäng. (41 herrar, 43 damer)
-    Tävlingen genomförs när aktiva är på topp
-    Riktiga startfält utan poängräddare som utfyllnad, herr och fru Vakant gör sig icke besvär
-    Minskad kalenderförstoppning
-    Krydda på stora SM
-    Mer spännande än Lag-SM. 2015 (se nedan för detaljer) skulle på damsidan 2 poäng skiljt mellan plats 3 och 6 och på herrsidan 5p plats 3 till 7 och endast 2p plats 4 till 7. En klubb kan ta mycket poäng i enskilda grenar, vilket gör att tävlingen kan leva in i det sista. En trippelseger ger tex. 24 fräscha poäng.
-    Stimulerar till tävlande på Stora-SM och att ställa upp i fler grenar, alla poäng bidrar
-    Fler än en per gren räknas, vilket gör att fler känner sig delaktiga
-    Ger en bättre bild över klubbarnas slagkraft  
Nackdelar? Inga
Jag simulerade ett Lag-SM enligt föreslagen modell baserat på fjolårets SM. Jag valde ett poängsystem enligt amerikansk modell, där 8 får poäng, 10-8-6-5-4-3-2-1, som jag tycker verkar vettigt. Resultatet blev enligt nedan. Det går att välja andra poängsystem, men det är mer av akademisk karaktär. Det intressanta är upplägget som sådant. Många klubbar tar poäng, alla är med, även klubbar som i normala fall inte ens deltar i Lag-SM är med. Även klubbar som tar få poäng exponeras och kan ha fajter med andra klubbar på sin nivå. 

Damer: Totalt 43 lag skulle tagit poäng. Inom parentes placering på lag SM för de sex klubbar som tävlade där.

 Klubb
Poäng
1
Ullevi FK (1)
85
2
Hässelby SK (2)
69
3
Malmö AI
50
4
Spårvägens FK (4)
49
Örgryte IS
49
6
IFK Lidingö (5)
48
7
IF Göta Karlstad (3)
37
8
Västerås FK
34
9
Sävedalens AIK
23
10
KFUM Örebro
22
11
Atleticum Växjö SK
18
12
Hammarby IF
16
Turebergs FK
16
14
Gefle IF
14
Hälle IF
14
16
Linköpings GIF
13
17
IFK Växjö (6)
10
Täby IS
10
Mölndals AIK
10
Hässleholms AIS
10
21
Huddinge AIS
9
IFK Sunne FK
9
23
Falu IK
8
IK Orient
8
Trångsvikens IF
8
26
FK Studenterna
6
GoIF Tjalve
6
Lidköpings IS
6
Råby-Rekarne FIF
6
30
Wärnamo SK
5
31
IFK Lund
4
Villstads GIF
4
Öresund FK
4
34
IFK Helsingborg
3
IFK Mora
3
Motala AIF
3
37
Enköpings AI
2
Ärla IF
2
39
Bollnäs FIK
1
Alvesta FI
1
Kils AIK
1
Falkenbergs IK
1
Runacademy IF
1

Herrar: Totalt tog 41 klubbar poäng. Inom parentes placering på lag SM för de sex klubbar som tävlade där.

 Klubb
Herrar
1
Spårvägens FK (1)
128
2
Örgryte IS
56
3
Ullevi FK (3)
47
4
Hässelby SK (2)
44
Malmö AI
44
6
Hammarby IF (5)
43
7
Huddinge AIS (4)
42
8
Turebergs FK
32
9
Eskilstuna FI
26
10
KFUM Örebro
23
11
Upsala IF
22
12
Bollnäs FIK
17
13
IFK Växjö
14
Strömstad LK
14
15
IF Göta Karlstad
13
16
Atleticum Växjö SK
12
17
Sävedalens AIK
11
18
IFK Lund
10
Bålsta IK
10
IK Ymer
10
21
Gefle IF
9
22
Södertälje IF
8
23
Skellefteå AIK
6
IF Kville
6
25
Täby IS
5
Alvesta FI
5
Finspångs AIK
5
Hellas FK
5
IFK Umeå
5
Sundsvalls FI
5
31
Falu IK
3
IFK Trelleborg
3
IK Hakarpspojkarna
3
34
IFK Lidingö
2
Mölndals AIK (6)
2
Dals Södra FFI
2
Rydö ASK
2
Tierps IF
2
39
Västerås FK
1
Kalmar SK
1
Vallentuna FK
1