söndag 20 december 2015

Svensk friidrotts mediaskugga

…eller snarare svensk löpnings mediaskugga. Terräng-EM var ytterligare ett i raden av friidrottsarrangemang som inte får den mediala uppmärksamhet som den idrottsliga nivån förtjänar. SVT klämde till nöds in en sändning under Vinterstudion. En rejäl uppoffring, Eurovisionen är en av tävlingens sponsorer, så det kan inte ha kostat mycket, om ens något. Inga reportrar var på plats heller. Endast herrloppet visades och sändningen startade 10 min in i loppet! Klen tröst för TV-tittaren var att damloppet visades på SVT-play. Tydligen prioriterade man ytterligare en i den långa raden av brädlappstävlingar nerför någon snöklädd alpbrant. DN fick i alla fall ihop en 8-9 rader lång notis. Ja, och så en helsida om någon vinst i en världscupstävling i skidor förstås. Tävlingar som det går 13 på dussinet av, men som saknar allt vad riktig europeisk och global konkurrens heter. Världscup är verkligen att tänja begreppet. Det måste vara svårt för svenskar att inte vinna en eller annan "världscup" med jämna mellanrum.

Jag har ondgjort mig över Vinterstudion förut, men ämnet fortsätter att sätta käppar i hjulen för mer seriös elitidrott. Detta missfoster är så långt från idrottslig public service som SVT kan komma. Vill någon kommersiell kanal sända skräpet, så får de gärna göra det, men public service är det inte. Idrott på riktigt låg nivå hypas av flaggviftningskåta sportjournalister på bekostnad av de riktiga elitidrotterna. Svenska sportjournalister agerar som någon sorts hang-around-prospects till SD. Skidreportage hör snarare hemma på SVT:s kulturredaktion. Om de vill lägga licenspengar på det, kan de göra det, men deras pengar skulle inte räcka långt. Det borde finnas möjlighet att spärra Vinterstudion i TV-boxen.  Det är mer skadligt än videovåld och porr. Jag tittar förstås inte en minut på det och jag skulle gladeligen slänga ut TV:n om den smög in sina kletiga tentakler i något som jag råkade titta på. Tyvärr, blir efterbörden av utkastade TV-apparater både jobbig och dyr.

Det går inte att riktigt förstå varför Sveriges största sport, löpning, får så enormt lite medial uppmärksamhet. Terräng-EM går en gång om året och Terräng-VM vartannat år. Det är självklart att det ligger i SVT:s public service uppdrag att visa det. Public service ska inte handla om tittarsiffror utan om andra värden, spegla samhället både på bredden och djupet, med höga ambitioner på kvalitet och utan vinstintressen. Såpoperor, löjliga lekprogram för barnsliga vuxna, kändispopulism, nationalistisk propaganda etc. kan andra hålla på med. För övrigt hänger naturligtvis tittarsiffrorna ihop med utbud och marknadsföring. ”Som man ropar…” och ropar man tillräckligt högt och länge dresserar man till slut sin publik. Vinterstudion och motsvarande viking-propaganda blir ett opium för folket.


Svensk löpning har verkligen presterat på yppersta nivå senaste par åren, men det har tyvärr passerat långt över medias huvuden. Media fortsätter att vifta med sina flaggor med blicken fast förankrad mot knäna och neråt. Någon större hjälp att lyfta blicken får de inte heller. SFIF har fullt upp med att promota de i sammanhanget mindre konkurrensutsatta teknikgrenarna och låter löpningen ligga för fäfot. Kanske skulle löpningen bryta sig ur friidrottsförbundet och bilda ett fristående förbund. Löpningens utövare utgör trots allt, lågt räknat, 99% av friidrotten. Svenska Löpningsförbundet klingar lite ovant, men man vänjer sig. Hursomhelst, svensk elitlöpning är så illa behandlad av SFIF att något måste göras. Det minsta man kan begära vore att prestationer mellan grenarna bedömdes på samma meriter. Snedfördelningen slår igenom på många fronter, tex. hanteringen av kvalgränser och uppföljnings- och elitbidragsgrupper.