söndag 13 december 2015

Stark svensk insats i Terräng-(nästan)EM

Idag avgjordes det sk.Terräng-EM. Europas största land fick inte vara med vilket både devalverar tävling avsevärt och påminner om vilken idiotisk populism i dopingfrågan som IAAF, EAA och SFIF ägnar sig åt. Varför ska inte ryska löpare få delta på EM, för att andra idrottare har dopat sig, eller för att tränare/ledare har deltagit i fusket? Dessa löpare är precis lika rena från doping som de som tåade upp på startlinjen, till dess att något annat bevisas. Den kollektiva bestraffning som förbunden ägnar sig åt bryter mot idrottens själ och vedertagna rättsprinciper. Se tidigare inlägg föresten. Bara att beklaga!!!
.
I nästan-EM gjorde i alla fall en hel del starka insatser rakt igenom. Riktigt kul att kunna konstatera! Tråkigt att vi inte hade fler lag bara. Det är svårt att lasta SFIF för det, eftersom en del aktiva som hade kunnat bidra inte prioriterade tävlingen. Så huvudansvaret ligger på de aktiva denna gång. Jag tror dock att lösningen ligger både hos aktiva och SFIF. Jag tror att aktiva och SFIF måste snacka ihop sig kring Terräng-EM i ett mycket tidigt skede, inte när det är dags att ta ut truppen. Poängen är att tävlingen är ett mycket bra delmål för alla löpare från medeldistans till maraton. Svensk medeldistanslöpning har aldrig riktigt fattat det och det är synd. Titta på många andra länder där de båda ytterkanterna medeldistans och maraton faktiskt ofta finns representerade. David och Elmar har förstått hur central terränglöpningen är för dem båda trots de vitt skilda inriktningarna inför tävlingssäsongen. Synd att inte fler förstår det. Den dåliga förståelsen för viktig av tillräcklig aerob kapacitet även för en medeldistansare är den viktigaste orsaken till varför få svenska lovande juniorer klarar av att ta steget upp till seniornivån med lyckat resultat. Det framgår med tydlighet när man tittar på andra länders framstående medeldistansare. De har mycket bättre förmåga på överlånga sträckor och har helt enkelt bättre verktyg att jobba med när det gäller att utvecklas vidare som senior. Det betyder inte att man ska göra avkall på andra färdigheter, alltså och inte antingen eller.

Mest imponerande var trots allt David Nilssons fantastiska insats i herrklassen. Det bådar gott för maratonsatsningen. Det är just den här typen av komplement till maratonträningen som gör att hans målbild kan vidgas. Orsaken till att svensk maratonlöpning länge har varit så bedrövlig är just att löpare med både tillräcklig uthållighet och förmåga att springa fort har saknats. David och tidigare Micke Ekvall visar att det finns anledning att se mer positivt på framtiden för svensk maratonlöpning.

Jag konstaterar också att med Micke Ekvall i laget på samma nivå som förra året, 26:a, hade Sverige haft en placeringssiffra på c:a 90. Det hade räckt till 4:e plats med bara storfräsare som Spanien, Frankrike och England framför oss. Vi hade med andra ord definitivt all anledning att skicka ett lag.


Elmars insats var också riktigt bra. Efter resestrul kom han hem först sent fredag kväll, med 8 tim jetlag i bagaget. 41:a plats var efter omständigheterna mer än väl godkänt. Avståndet fram till riktigt framskjutna placeringar var inte avskräckande och han slog många riktigt bra långdistanslöpare. Positiv erfarenhet att ta med till banlöpningssäsongerna som kommer.