måndag 2 november 2015

Stark insats av Elmar på conference

Elmar kämpade till sig en 6:e plats på den mycket utslagsgivande och tuffa banan på 1 300m höjd i spelstaden Reno, Nevada i fredagens Mountain West Conference. Elmars näst bästa placering på conference, endast 4:e platsen från freshman-säsongen är bättre. Senaste två åren har han varit 13:e och 15:e. Känslan är dock att Mountain West nu är starkare än på många år, så 6:e-platsen var en klart godkänd insats. Tiden kan man bortse från då banans profil måste vara en av de tuffaste bland universitetens banor. Jämförelsevis kan konstateras att samtliga löpare sprang 2-3 min långsammare än i Wisconsin 2 veckor tidigare, på både herr- och damsidan. Exempelvis vann USA-ettan, jättetalangen från Alaska Allie Ostrander nu damernas lopp, 6 km, på 21.50 nu mot 19.19 i Madison. En skillnad på 2.30. Herrsegraren Jerrell Mock var 2.40 långsammare än på Pre-Nat i Louisville och 2.16 långsammare än i Notre Dame. Elmar tappade 2.21 mot Wisconsin, i paritet med vinnarna och bättre än en del löpare som han slog nu, men förlorade mot i Wisconsin och/eller Notre Dame.

Loppet gick på högre höjd, vilket är en bra genomkörare inför Regionals i Albuquerque om två veckor. Även om många av löparna är vana att träna på hög höjd, så tävlar de sällan på hög höjd. New Mexicos löpare, som har en stor skara britter på både herr- och damsidan, sprang mycket svagt på herrsidan i övrigt. Tendensen var densamma vid förra årets Regionals i Albuquerque, möjligen är det den höga höjden som ställt till det för britterna. Elmar gör sin fjärde säsong och har tävlat en del, speciellt inomhus på hög höjd. UNM har vunnit lagtävlingen för herrar på conference sex år i rad, men fick i år nöja sig med en femteplats. Det blir tufft att kvala in med laget till Nationals om två veckor. Ingenting är omöjligt, men de måste springa betydligt bättre om de ska lyckas. Förra året kom de med som sista lag, och då var laget starkare. Elmar har dock möjlighet att om han springer som på conference och kanske är ytterligare ett snäpp uppåt formmässigt att kvala in som individuell deltagare till Nationals. Då gäller det att vara topp-5 av de löpare, som inte ingår i något av de lag som kvalar från regionen, Mountain. Det finns många bra lag i regionen, förra året kom 7 av de 31 lagen på Nationals från Mountain-regionen. Det finns nio regioner och bara de två bästa lagen är garanterade en plats i Nationals. 13 wild-cards delas ut och fem av dem kom från Mountain. Det betyder också att topp-5 löparna kan hamna lite längre ner i resulatatlistan och ändå ha en chans att kvala. Sista individuella deltagare var runt 25:e plats i fjolårets Mountain-Regionals.

Regionals avgörs 13 november i Albuquerque.

MountainWest Conference Cross-Country, resultat och stream från loppet, herrarnas lopp startar 15 min in i streamen.