lördag 31 oktober 2015

Mästerskapsuttagningar

ALJ hade en långplädering mot kvalificeringsreglerna inför VM på friidrott.se. Den senaste i en serie med artiklar under åren. Omfattande argumentation men något seriöst alternativ till dagens system saknas. Det luktar lokalpatriotism lång väg. Alla system kommer att ha ”kantbollar”. Vem det drabbar och hur bakgrunden ser ut varierarar. Förmodligen skulle man hitta många Lex Otterling om man skärskådade alla grenarna och aktiva från andra länder också, hör och häpna. Hursomhelst, det nya systemet är i alla fall bättre än tidigare. Det är långt ifrån perfekt, men bättre. Att SFIF hindrade aktiva som fick en inbjudan att delta är problematiskt. Jag ser inget godtagbart motiv till detta.

Hur skulle ett optimalt system se ut?
För mig är det enkelt, som världsmedborgare med väldigt svag nationalistisk ådra är det självklart. Till att börja med måste begränsningen av antalet aktiva per land tas bort. 1900-talet och kalla kriget är 15+ år bort. Nationalismen som ideologi falnar. Det är bara SD och deras hang-arounds SM (Sverigemoderaterna) som klamrar sig fast. Det finns ingen anledning till att en ”sämre” aktiv ska ha företräde framför en bättre på grundval av att han har ett annat medborgarskap. Ingen anledning. (punkt) Självklart ska de bästa utifrån idrottsliga resultat delta. Hur många deltagare i respektive gren kan förstås diskuteras. Idrottslig kvalité borde ha någon form av påverkan. Intressant att ALJ tar upp grenars ”densitetsprofil”, eftersom jag har drivit den tesen länge. Högre densitet, konkurrens­kraftigare gren och rimligen fler deltagare på mästerskapen. Synd att insikten om densitetsprofilen inte haft någon påverkan tex. vid omröstningen kring årets friidrottare, eller vid uttagningar till olika uppföljningsgrupper. Intressant att förståelse finns, men att man väljer att bortse från den?! Friidrott är en heterogen idrott och grenarnas konkurrenssituation är väldigt olika. Nej, man kan inte jämföra 1 500m och 3 000m hinder idrottsligt, dock haltar den jämförelsen mindre än med huvuddelen av teknikgrenarna. Det nämns förstås inte. ”…som vanligt missgynnade alla teknikgrenar.” Halledudanedej, stackars dem. I vilken bemärkelse missgynnas de? Missgynnas de av att idrottsligt svagare prestationer i teknikgrenarna ändå räcker för att vara med på mästerskap? Knappast. Om man tittar på 2014-års resultatspridning (”densitetsprofil”), jmf. nutid och dåtid (all-time), så är teknikgrenarna ofelbart betydligt svagare än sprint- och löpgrenarna. Om man skulle lägga löpgrenarnas kvalificeringsgränser på samma nivå som för teknikgrenarna, så skulle det bli stora startfält, 100++ deltagare. Var kommer den självpåhittade kvalificeringsnormen ”finalpotential” eller ”chans att konkurrera om poängplats”? Visst teknikgrenarna är mer ”chansartade”, träffar och övertramp kan i högre grad röra till resultatlistan i förhållande till faktisk kapacitet. Må så vara, men det kan inte vara en grund för kvalificeringsregler till mästerskap. Det är lite lustigt att slå ett slag just för längdhopp. Om man utnyttjar grenarnas ”densitetsprofil” ifht 2015-års och all-time-statistik och harmoniserar grenarnas densitet, så kan man konstatera att kraven för längd är jämfört med alla löpgrenar är väldigt soft. Mer om detta i en kommande reflektion kring SFIF och SOK:s slakt av friidrotten inför Rio-OS.

Kort om långt, de resultatmässigt X bästa i varje gren oberoende av vilket land man representerar bjuds in till mästerskapen. Återstår att bestämma X gren för gren och att bestämma kvalificeringsperioder och eventuella tekniska krav kring tävlingar där kvalificerande resultat kan uppnås. Kortsiktigt skulle det bli en hög representation av vissa länder i en del grenar, men jag är övertygad om att det på sikt skulle verka utjämnande. Idrottare har en tendens att anpassa sig till konkurrensen. Det syns tex. när någon i en grupp av någorlunda jämbördiga aktiva bryter ny mark i form av rekord eller väsentlig standardförbättring, ofta leder till att övriga också förflyttar sig uppåt. Att låsa sig vid något givet resultat istf en position ifht dem som man tävlar mot kan verka begränsande. IAAF är en bit på väg genom att ha en norm och sedan fylla på upp till önskat antal deltagare, bättre vore dock att redan från början uttala tex. vi vill ha de 48 snabbaste 1 500m-löparna. Var den normen ligger på ett ungefär kan man enkelt se i statistiken. Det viktigaste är dock att den förhatliga begränsningen av deltagare per land tas bort! Den innebär en motsägelse till att de 48 bästa deltar i mästerskapet.
Ett komplement till ovanstående skulle kunna vara att de 5 sista platserna till framför allt OS skulle avgöras via ett Pre-Olympics, där tex. de 12 som ligger närmast, alltså för 1 500m, vid 48 deltagare, nr. 44-53 på listan gör upp om platserna. Tävlingen skulle ligga i samma ”formperiod” som OS, vilket gör att det går att prestera bra i OS samtidigt som aktivas resultatnivå aktualiseras, då de kan ha åstadkommits tidigt i kvalificeringsperioden.

Årsbästa?
Ett gediget arbete är nedlagt på att bevisa att Andreas Otterling minsann borde ha fått åka till VM. Inget fel i det, men lösningsförslag saknas. Ska IAAF räkna fram snittresultat för alla aktiva i alla grenar? Hur många resultat ska ingå? Hur ska underbyggnad definieras? Var ska resultat få göras, bara på Stockholms Stadion eller? Ska aktiva jaga världen runt för att få in ett bättre femte resultat för att säkra kval? Har alla samma förutsättningar att få ihop nödvändigt antal resultat för att kvala, bl.a. tillgång till tävlingar med goda förhållanden och jämbördig konkurrens? Etc. etc. Lösningen som inte uttalas, men som argumentationen ändå försöker underbygga skulle bli så full av hål att den faller på sin egen orimlighet.

Varför sluta vid kvalificeringsgränserna? Om det nu är så orättvist att ett enstaka resultat kan räcka för att kvala, borde man inte föra samma resonemang kring tävlingen på själva mästerskapet? Varför bara ha tre hopp i kvalet. Det om något måste vara orättvist. Borde man inte ha et kval under tex. tre dagar där snittresultatet avgör? Och hur rättvist är det att någon kan vinna en tävling med bara ett bra kast eller hopp, trots att det finns konkurrenter som har sex kast längre än vinnarens näst bästa resultat. Etc. etc. Förlängningen blir orimlig. Vi får acceptera friidrottens konstruktion, med de små marginaler som finns, rättvisa och orättvisa, glädje och sorg. Det är trots allt friidrottens största tillgång att resultat från olika håll i världen inom ramen för reglerna kan jämföras med varandra. Enskilda fullträffar kan lyfta aktiva till en nivå som inte motsvarar förmågan i en man-mot-man situation eller över en längre tid. Friidrottsvärlden är dock för stor för att kunna avgöra kvalificeringen på något annat sätt. Vi ska vara glada för att det är på det viset, dvs. att friidrottsvärlden är stor och att vi trots allt har en idrott där formerna för idrotten faktiskt möjliggör jämförelser mellan aktiva som aldrig har tävlat mot varandra.

I media och även på friidrott.se argumenteras, visserligen med dålig argumentation, mot det amerikanska uttagningssystemet. Ett argument har varit att det skulle vara svårt att förbereda sig för mästerskapet då uttagningarna för många kräver dubbla formtoppar. Med en lösning i harmoni med längdresonemanget skulle världens friidrottare jaga underbyggnad av sin kvalificering via förbättringar av snittresultat eller annan ”hänsynstagande” prestation och någon förberedelse för mästerskap blir inte aktuellt för väldigt många. Annan argumentation handlar om att det inte är de bästa som blir uttagna, eftersom kritikerna anser att andra är bättre. Det blir dock en definitionsfråga som är omöjlig att avgöra. Hursomhelst, vid tillfället för uttagningarna var de uttagna i alla fall bäst. Det är också uttagning på lika villkor, man-mot-man och i mästerskapsliknade sammanhang. Svårt att tänka sig ett bättre upplägg för en uttagning. Om det på alla punkter är den bästa truppen blir en hypotetisk diskussion; det går inte att skicka flera trupper…

Vad gäller amerikanerna kan jag konstatera att deras uttagningar i medel- och långdistans var väldigt lyckade till årets VM. De gick vidare i hög grad och presterade lika bra eller bättre än förväntan. Ett par hack fanns på 800m, men där bör konstateras att på herrsidan saknades de två bästa. Vinnaren från uttagningarna och VM-silvermedaljören senast Nick Symonds bojkottade tävlingarna pga. de orimliga sponsorkrav som amerikanska förbundet ställde på deltagarna. Vidare saknades Duane Solomon som inte var tillbaka ordentligt efter skador. Trots det gick två vidare till semi, i nivå med förmågan. På damsidan fick man inte vidare någon till final, men det är inte så mycket att kritisera. Trots en väldigt bra bredd har man ingen solklar finalist, dessutom ramlade Alysia Montano i försöken. Övriga två deltagare gick vidare till semi trots att damernas 800 tillhör de grenar som har den tuffaste konkurrensen och små marginaler.


Låt de bästa mötas på mästerskapen oberoende av nationstillhörighet, olika länders uttagningssytem och subjektiva åsikter. Ingen mänsklig hand ska behövas för att sätta samman startfälten på mästerskapen, efter att regelverket har spikats. Inget hindrar att det finns ett utrymme för ”wild-cards”, men de ska rimligen också baseras på objektiva kriterier. Exempelvis kan regerande mästare, diamond-leugue-vinnare, fjolårsvärldsettor, länders möjligheter att skicka åtminstone en deltagare vara något som kan ge wild-cards, så länge det är klart vad som gäller.