tisdag 17 november 2015

NCAA Regionals - Mountain-regionen, 13 nov-2015

I fredags avgjordes regionsmästerskapen inom terränglöpningen för de amerikanska universiteten. Regionals avgjordes på nio platser. Elmar tävlade med New Mexico i Mountain-regionen. En region som traditionellt är tuff, så också i år. Extra tufft löpmässigt pga. att tävlingarna ofta avgörs på hög höjd, i år i Albuquerque, New Mexico. Banan gick på en av universitetets två golfbanor. Mycket löpvänlig, viss kupering, men den stora utmaningen är den höga höjden c:a 1 600 m. Förutsättningarna är att de två bästa skolorna automatiskt går vidare. Vidare kan ytterligare skolor få wild-cards enligt ett rätt komplicerat system. Utöver löpare tillhörande kvalificerade lag, 7 per lag, får ytterligare 4 individuella löpare per region en biljett till Nationals.

Elmar låg med i den bakre delen av tätklungan i drygt halva loppet. Tappade lite grann mellan 6 och 9 km, men avslutade väldigt starkt och blev 24:a. Det är hans bästa placering på Regionals på 4 starter.        Länge såg det ut som att han knep den sista individuella platsen till Nationals, eftersom hela sex skolor skulle kvalificera sig som lag. De två säkra platserna gick till fjolårsmästarna och favoriterna Colorado samt U-of-Texas, El Paso, UTEP, med ett lag bestående av idel kenyaner, bl.a. ettan och tvåan individuellt. Trean BYU gick vidare tack vare tillräckligt med poäng från säsongens tävlingar. Fyran Southern Utah går vidare tack vare att man slog lag med poäng, dvs. femman och sexan Air Force och Colorado State. Enligt säkra källor skulle även dessa två skolor gå vidare och Elmar bli 4:e bästa löpare utanför kvalificerade lag. Ytterligare ett villkor är att man måste vara topp-25, något som Elmar först ordnade på upploppet. Tie-break-reglerna mellan skolorna som får wild-cards är dock komplexa och när allt var utrett och klart visade det sig att Air Force och Colorado State tyvärr inte gick vidare och deras bästa löpare räknades som individuella löpare och Elmar missade topp-4. Det var lite synd eftersom banan och förhållandena i Louisville hade passat medeldistansare som Elmar bättre.



























NewMexicos damlag gick enkelt vidare utan att mönstra bästa laget och utan att gå för fullt. De sprang någon form av lagtempo, där topp-5 alla gick i mål tillsammans. De är storfavoriter vid nästa helgs NCAA-nationals i Louisville. 
Tre av New Mexicos topplöpare, Rhona Auckland, Courtney Frerichs och Calli Thackery







Resultat, Mountain-regionen (övriga regioners resultat också)