onsdag 11 november 2015

SOK-chefen borde avgå

Krönikörer och företrädare för idrotten tävlar om att vara den som fördömer den ”ryska dopingskandalen” mest och bäst. De kan de få göra, om de nu tror att andra har så rent mjöl i påsen, inget konstigt med det. Dock, visar de när det kommer till konsekvenser att de saknar all nödvändig kunskap om idrott, speciellt friidrott, och de mest grundläggande rättsprinciperna, när de kräver avstängning av Ryssland. Idrott i allmänhet och individuell idrott i allmänhet fungerar inte så. Friidrott är världens största sport och på periferin av periferin finns det aktiva som ingår någon form av gruppering i ett nationellt förbunds uppföljningsgrupper eller annan centralt styrd verksamhet. Och även inom en sådan verksamhet är verksamheten väldigt heterogen. Det finns olika grengrupper och i många fall inom samma grengrupp flera tränare, managers och andra personer. Att någon eller en gruppering av aktiva bevisligen har dopat sig säger ingenting om vad andra aktiva har pysslat med. Kollektiv bestraffning är uteslutet i ett rättssamhälle och inom idrotten. Dessutom finns det som sagt den helt övervägande majoriteten av alla friidrottare, 99,999..många nior, helt utanför denna ”statsunderstödda” verksamhet. Varför ska de förvägras möjligheten att delta på internationella mästerskap? Man kan inte stänga av ett land! Man kan och ska stänga av aktiva som dopar sig. Tränare och andra personer som bevisligen har medverkat till dopingen ska också stängas av, hur nu det går till. Att överhuvudtaget föreslå det visar som sagt på att man inte har tillräckliga kunskaper om idrott och rättsprinciper och man borde således leta sig något annat jobb, Vi kan tex. inte ha en ordförande för SOK som sprider sådan vilseledande propaganda. Stefan Lindeberg borde avgå omedelbart. Att han sedan också företräder en organisation som inte har minsta förståelse för hur konkurrenssituationen ser ut inom och mellan idrotter, vilket bevisas av de principer för OS-kvalificering som de hittar på är en helt annan historia som jag kan uppmärksamma en annan gång.

Om jag som aktiv skulle ha förvägrats deltagande i internationell friidrott för att Friidrottsförbundet var inblandad i någonting liknande det som nu är aktuellt, skulle jag ställt till ett jävla liv. Jag hoppas att ryska odopade aktiva och alla andra med ens ett uns av moral och etik ifrågasätter en avstängning av rena ryska idrottare. En generell bojkott vore enda rimliga svaret, annars kan det vara du som imorgon stängs av alldeles oberoende av hur mycket normal svensk husmanskost du äter. Jag förutsätter att ledande personer inom idrotten tar sitt förnuft till fånga och går från populism till rättsmedvetenhet och bättrar på sin idrottsliga allmänbildning. 


Avlägsen släkting med ”stänga-av-ett-land-problematiken” är också den snurriga principen om att endast tre aktiva från samma land får delta i internationella mästerskap, vilket jag har skrivit om tidigare. Det har visserligen inget med doping att göra, men resultaten påminner om varandra, dvs. aktiva som borde vara med förvägras deltagande.