tisdag 13 oktober 2015

Wisconsin Adidas Invitational

På fredag avgörs det bästa terrängloppet under den amerikanska universitetssäsongen utanför Nationals. På den fantastiska terränglöpningsbanan, ”Thomas Zimmerman Chapionship Course”, möts årligen många av de bästa universiteten. Tävlingen är väldigt avgörande för möjligheterna att kvalificera sig till Nationals. Om man på regionals placerar sig bland de två bästa, då är det lugnt, 2x9=18 lag gör det. Om man inte gör det behöver man ”poäng” för att ta en av 13 sk. wild-card. Wild-card-poäng får man genom att under säsongen besegra lag som kvalar in till Nationals. Wisco är ett bra tillfälle, eftersom många av skolorna som senare kvalar in deltar här.

New Mexico tävlar i en regional, där de knappast kommer att sluta 1:a eller 2:a och de behöver samla wild-card-poäng på Wisco. Elmar Engholm gör här sin andra start för säsongen efter 18:e platsen på Notre Dame Invitational för två veckor sedan. Förhoppningen är att han och laget ska göra en stark insats och slå ett eller annat av de lag som kvalar till nationals. UNM har många nya löpare, som med ett lopp i benen nu borde kunna ta ett kliv uppåt. Sträckan är 8 km, 2 km kortare än mästerskaps­distansen 10 km. Det är förmodligen till UNM:s fördel då de har en tonvikt på medeldistansare i laget. Konkurrensen är dock knivskarp och varje sekund betyder flera placeringar i resultatlistan.

Elmar gör sin 4;e start på Wisco och har följande placeringsrad, 2012-2014, 144, 110 och 100. Målsättningen är att bättra på den raden ordentligt.

I helgen avgörs ytterligare en av de bästa tävlingarna innan Regionals och Nationals, Pre-Nationals i Louisville. Tävlingen går på den bana där senare i november Nationals avgörs. Dock springer man nu 8 km istf 10 km.  


Banan är i sig intressant. En perfekt gräsbana för träning och tävling enbart för löpning. Inte några golfpajaser som står och vevar. Tänk om vi hade någonting liknande i Sverige. En sådan skulle definitivt fylla ett behov för såväl elit som motionärer. Bara en två-km-bana någonstans, men det är nog för mycket begärt. Pengarna ska ju räcka till konstgräsplaner och golfbanor. Någon anläggning för Sveriges största sport löpning är nog inte att tänka på.

ThomasZimmerman Championship Course. Här finns bl.a. en video från banan.