lördag 3 oktober 2015

Bra säsongsöppning av Elmar i South Bend, Indiana

New Mexico öppnade traditionsenligt sin riktiga terränglöpningssäsong med Notre Dame Invitational, 2 oktober. För Elmars del blev den stabil insats. Efter några dagars förkylning var han lite osäker på dagsformen, men han höll ihop loppet bra och kom i mål på en 18:e plats, endast 20 s efter vinnande Anthony Rotich, UTEP. Elmars tid blev 24.09 på den 5 miles (8 046m) långa banan. Banan som går på Nortre Dame-universitetets golfbana är lätt och snabb, men vädret brukar variera från år till år, vilket påverkar resultaten högst avsevärt. Det kan slå 1 min på segertiden från år till år. I år blåste det ordentligt och var lite kallare och vinnartiden, 23.49, låg någonstans emellan topp och botten, förra året 23.15 och 24.18 för två år sedan. Elmar låg med i en stor huvudklunga länge, men missade den lucka som uppstod i klungan strax efter 5 km och kunde trots en stark avslutning inte , förbättra sin position i någon större omfattning. 18: plats är Elmars klart bästa på Notre Dame, efter 93:e 2012 och 140:e 2013. Förra året missade han tävlingen pga. en förkylning.

New Mexicos herrar gjorde en svagare laginsats än vad de hoppats på. Elmar ledde laget som slutade 9:a av 20 lag. Viktiga rankingpoäng står på spel inför kvalet till Nationals står på spel. Marginalerna är små och en mer normal insats av lagets 2:a hade troligen betytt en mer framskjuten placering kring 5. New Mexicos damer som är storfavoriter att ta hem Nationals ställde hela sitt ”dream team” på benen och vann säkert via placeringarna, 2, 4, 5, 6 och 12. Spännande säsong väntar för dem. Herrarna får koncentrera sig på att försöka kvala till Nationals. Chansen finns, då det finns förbättringspotential i flera fall och fler möjligheter att påverka rankingen. Närmast följer Wisconsin Invitational i Madison om två veckor. Förmodligen den tuffaste tävlingen utanför Nationals. Elmars placeringsrad 2012-14, 144, 110 och 100.

Resultat, Nortre Dame Invitational

Sanna Mustonen tävlade i Seattle på Washington Invitational. En annan av helgens topptävlingar. Sanna blev 44:a med 20.50 på den 6 km långa banan. Sanna var Portlands 2:a i tävlingen. 20.50 är ”årsbästa” efter 21.27 i säsongsöppningen för ett par veckor sedan. Aisling Cuffe, Stanford, vann på 19.41.