torsdag 17 september 2015

Terränglöpningssäsongen stundar

Nu när VM i terräng endast avgörs vartannat år är den stora begivelsen NCAA Nationals, alltså de amerikanska collegemästerskapen, NCAA, som avgörs i år 21 november i Louisville, Kentucky. Tävlingen är tillbaka i Tom Sawyer park efter två år i Terra Haute, Indiana. Banan i Louisville är lättare och snabbare än den i Terre Haute, där både kupering och ofta väder gör loppet tuffare.

För de skolor som har ambitionen att konkurrera på NCAA, bygger hela hösten upp mot nationalshelgen. Rakaste vägen till Louisville går via en av nio regionsfinaler, där 1:an och 2:an i varje region kvalar in. Ytterligare 13 lag kvalar in som ”wild cards” via ett komplicerat poängsystem. Poäng får man genom att springa bra i de större tävlingarna under säsongen samt förstås på regionals. Mindre tävlingar har redan avgjorts, men de viktigare återstår och det är där man ser till att besegra andra poteniella nationalskandidater för att få pluspoäng inför NCAA.

Skolorna rankas löpande under säsongen. Den mest genomarbetade görs av Flotrack. Högst rankade på herrsidan är titelförsvarana University of Colorado, Boulder. På damsidan är University of New Mexico, fjolårstreorna, rankade högst. Colorado van övertygande förra året och huvuddelen av laget är kvar och ytterligare någon skadad löpare från förra året återvänder och förstärker. De blir mycket svårslagna. New Mexico har förstärkt med två stjärnlöpare sedan ifjol. Framförallt brittiskan Rhona Auckland kommer att subtrahera många poäng från UNM:s score, lägst placeringspoäng vinner. Den gångna säsongen vann Rhona U23-EM i terräng och tog silver på U23-EM på 10 000m, 32.23. Främsta meriten är kanske 19:e platsen i seniorklassen på Terräng-VM, 3:e europeiska. UNM har även förstärkt med Courtney Frerichs, 13:e plats på NCAA-XC förra året, som transfererat från University of Missouri i Kansas City. Tillsammans med Alice Wright, 3:a U23-EM, 10 000m och Calli Thackery, 4:a U23-EM, 5 000m, utgör de ett mycket starkt lag. Flotracks ranking.

Elmar Engholm avverkar sin sista terränglöpningssäsong för New Mexico. Herrlaget på UNM ser ut att vara svagare än på senare år, men de har ett antal löpare, som kan överraska och de har trots allt möjlighet att kvala som lag till NCAA, dock inte från deras region, Mountain, som är väldigt stark. De behöver poäng från andra tävlingar för att lyckas. De kom på en stark 14:e plats förra året i Terre Haute, högre än sin ranking. Spårvägens Alexander Palm gör sitt första år på UNM, och försöker komma tillbaka efter en skadedrabbad sommar. Om Alexander hinner ifatt till senare under säsongen, så blir han en förstärkning. De starkaste nyförvärven är annars mer av medeldistanskaraktär. Nya för året är två brittiska guldmedaljörer från Junior-EM på 1 500m. Adam Cotton vann 2011 i Tallinn och Josh Kerr vann i somras i Eskilstuna. Adam har varit mycket skadad sedan vinsten för 4 år sedan och är ett osäkert kort. Josh som inte har fyllt 18 ännu, har mycket ogjort vad gäller den uthållighet som krävs för 10 km terräng. Han har dock övertygat så långt på träning och kan kanske bidra positivt.


Om laget inte lyckas kvala in, kan löpare från regionals kvala in som individer. De fem främsta i varje region som inte tillhör något av de lag som kvalar in får åka till NCAA. I Mountain-regionen är det många lag som kvalar in och femte plats hamnar något längre ner i resultatlistan än i övriga regioner.

New Mexico öppnar säsongen med Notre Dame Invitational i South Bend, Indiana, 2 oktober och sedan 16 oktober, Wisconsin Invitational i Madison. Framförallt tävlingen i Wisconsin är väldigt stark, men även Notre Dame kan ge värdefulla poäng i wild card-racet.