onsdag 22 februari 2017

2xAstrid och 2xJoel dominerade Sun Belt Conference

Andra dagen av Sun Belt Conference-mästerskapen i fjolårets NCAA-indoor arena, Birminham, Alabama, blev en klang och jubelföreställning för hässelbylöparna Astrid Rosvall och Joel Durén. Astrid, freshman på Texas-Arlington, hade två finaler att avverka under dagen. Först ut var mile-finalen, seedade heat, där hon sprang i det snabbaste heatet, heat 2. Astrid låg tvåa genom hela loppet ända fram till sista varvet, då hon gick upp i ledningen på bortre långsidan. Hon hade loppet i sin hand in på upploppet, men gjorde misstaget att ta ut segern något i förskott och inte uppmärksamma konkurrenten som kom på utsidan. Tjejen på utsidan fällde sig förbi Astrid på det sista steget och vann med en hundradels marginal. Astrid som tvåa hade 4.53,48, PR. Det är jämförbart med 4.32-33 på 1 500m och skulle även de vara strax under hennes pers.

Två timmar senare sprang Astrid final på 800m och där gjorde hon inget misstag utan höll för favorittrycket och vann till slut med nästan sekunden på 2.10,59 efter att ha legat i täten från start till mål.

Joel följde upp gårdagens jättepers och vinst på 3 000m med att även vinna majlen. Han låg mitt i fälten fram till 3 varv från mål då han avancerade upp till ledningen. Han tappade tillfälligt ledningen under näst sista rundan. På sista bortre långsidan kunde han dock enkelt glida ifrån och vinna med dryga halvsekunden på årsbästat 4.12,51.

UT-Arlington vann den manliga conference-titeln med Joel som främste poängplockare. På damsidan blev UTA tvåa efter Texas State. Conference-mästerskapen avslutar inomhussäsongen för UTA. Nu väntar träning och förberedelser för utomhussäsongen som drar igång i mitten på mars. De främsta tävlingarna för UTA är den stora Texas Relays i Austin 4 dagar i slutet på mars, klassiska Mt SAC, Torrance, CA och utomhus-conference på hemmaplan i Arlington i mitten på maj. För de riktiga topparna väntar också West-NCAA-regionals i Austin i slutet på maj. De 48 bästa i varje gren från de skolor som tillhör West får starta. Förra året var 48:e tid på 1 500m 3.44,55, men då vissa löpare väljer start i andra grenar brukar en något långsammare tid räcka. Absolut ingen omöjlighet för Joel. På damsidan var motsvarande tider på 800 och 1 500m, 2.07,76 respektive 4.21,26, absolut inom räckhåll för Astrid.

För övrigt kunde Erik Martinsson infria favoritskapet på herrarnas 800m och vinna på 1.51,41. Emil Blombergs mästerskapsrekord på 1.51,04 står sig ytterligare ett år. Emil har även mästerskapsrekordet på majlen med 4.09,75. Erik gick obesegrad genom inomhussäsongen i den nya (?) specialgrenen 800m. Spännande att se vad det kan bli utomhus med ytterligare tid att vässa medeldistansfärdigheterna. Redan nu var han nära inne-EM-kvalgränsen på 800m. Fjolårets regional cut-off låg på 1.49,84, vilket Erik med stor säkerhet borde klara.


Damer Mile startar på -4.55. Astrid i blå-vitt linne med hip #7
Herrarnas Mile -4.34. Joel i blå-vitt linne med hip #10
Damer 800m startar på -2.47. Astrid hip #3