lördag 16 juli 2016

Abebagate - eller hur man river ut sig på två försök

Även om det var det enda rimliga beslutet, var det väldigt glädjande att det friande beslutet kom redan nu innan OS. Beklagligt dock att man hållit på det i två veckor i onödan. Knappast förvånande, då inget förvånat i hanteringen hittills.  SFIF och SOK säger sig dock vara helt oförberedda! Kan det vara möjligt? Vad gäller OS-anmälan, borde allt varit förberett. Andra praktikaliteter kan tas om hand senare, tex. skulder till Abeba för uteblivit träningsbidrag inför OS. Även om den misskreditering som hon utsatts för aldrig kan repareras, borde en rejäl ersättning för sveda och värk vara på sin plats. Att situationen överhuvudtaget uppstod får helt lastas SFIF. Stort att den svenska OS-truppen får två superstjärnor, både Meraf och Abeba!

Beträffande det kortsiktiga, vad är problemet? Abeba var uttagen till OS, hon anklagades för doping, men har friats. Vi är alltså tillbaka vid situationen innan dopinganklagelsen. Hur svårt kan det vara? Vi vet inte var hon står? Hm, det borde inte vara något problem. Hoppare och kastare som vi vet var de står, dvs. vi vet att de inte presterar på önskad nivå, har tagits ut ändå, så vad har vi att förlora?

Att sedan ”experter” på SR och SVT går ut och torgför sina egna agendor i ärendet är ytterst beklagligt. De sitter i sina bubblor, helt utan kontakt med verkligheten och meldonium-problematiken. De har, upprepar jag, förbrukat sitt förtroende och måste ersättas. De kan inte på ett objektivt sätt fullgöra sitt arbete när de ska kommentera Abebas insatser. Som tur är har Viasat rättigheterna till OS. Oklart vad resultatet blir, men sändningarna kan knappast bli sämre än de som SVT och TV4 har presterat under senare år. Kan man hoppas på en ”expertkommentator” som har en löpprofil? En som är uppdaterad på löpning på den här sidan sekelskiftet och löpande följer all den löpning som ständigt pågår världen runt. Då löpningen är den största delen av friidrotten och världens enskilt största idrott, vore det är inte för mycket att begära. Jag vet inte om det någonsin hänt att vi haft en expertkommentator i svensk media, som brinner för och är djupare insatt i löpning, klarar av att ta mellantider och förmedla något mer än vad TV-tittarna redan ser på TV-skärmen. Däremot finns flera exempel på ”experter” som är aktivt ointresserade av löpning. Radions är ett skräckexempel. Lite som att ha en bisittare i fotbollssändningar som inte tycker om bollsport.