tisdag 19 juli 2016

Abeba förvägras sin självklara rätt att delta på OS

SFIF:s pajaskonster har nått vägs ände. Man underlät att informera om Meldoniums ändrade status, det enda helt nya preparatet på ”årets” dopinglista. Ett preparat som använts i stor omfattning av världens idrottare inom många olika idrotter. Hur kan man överhuvudtaget påstå att man har ett anti-dopingarbete inom svensk friidrott, när en så enkel sak som analys av förändringar i dopinglistan och information till aktiva inte genomförs? Misstaget kostade en Abeba en dopinganklagelse och en förstörd idrottskarriär. Hela hanteringen från första till sista stavelse, från SFIF:s sk. dopingarbete till styrelsens nekande OS-beslut, påminner om någon revy av Galenskaparna eller något från Monty Pythons repertoar, fast helt utan humor. Det känns otäckt med den kyla och total avsaknad av empati, med vilken företrädare för SFIF agerar. SFIF har just förstört en ung tjejs idrottskarriär och man presenterar det med en inlevelse i nivå med ett beslut om vilken restaurang man ska käka lunch på.

Det är patetiskt att höra hur man i beslutet bl.a. hänvisar till genomgång av ”dopingkörkortet”. Spel för galleriet, ingen idrottare på den här nivån saknar kunskap om att doping är regelvidrigt. Ett svepskäl och en helt meningslös insats. För övrigt, tror jag att hon hade hunnit genomgå "utbildningen", tar max en timme, innan OS. Jag fick ingen ny eller inte redan för alla känd information via dopingkörkortet. För Abebas fall hade ett ”dopingkörkort” inte betytt ett skvatt, intag av Meldonium skulle inte ha förhindrats via kunskaper förvärvat via den utbildningen. Nej, den som behöver utbildas är den som är ansvarig för anti-dopingarbetet på SFIF. Några minuters studier dagligen av eventuella förändringar av dopinglistan och andra nyheter inom området är väl investerad tid. Vid behov, sprid information! Meldonium är inget ”traditionellt” dopingpreparat. Meldonium finns inte på listan för att den förbättrar prestationsförmågan, utan för att den används av många med avsikt att förbättra prestationsförmågan, ”...because of evidence of its use by athletes with the intention of enhancing performance.” En liten nyansskillnad, alltså det tredje kriteriet som ett preparat kan hamna på listan enligt, ”It violates the spirit of sport.” Enligt det kriteriet borde mycket onödigt som används idag av idrottare dopingklassas. Det lär, förr eller senare, alltså dyka upp fler, mer eller mindre vanliga förekommande, ämnen/preparat/tillskott som efter en period på bevakningslistan, tas upp på dopinglistan.   

Jag har efter 40 och några år inom idrotten aldrig varit med om ett sådan uppsättning klåpare, som samlats inom SFIF och dess styrelse. Hela uttalandet från styrelsen presenterat på friidrott.se är en ren rökridå. Vilka substanser som de själva går på är oklart, dags kanske att införa tester även av idrottsledares ohälsosamma intag. Det måste finnas något underliggande. Att Abeba inte kommer från en röd stuga med vita knutar påverkar säkert. Jag hoppas att Abeba får hjälp att stämma SFIF. Hon borde också få möjlighet att tävla under neutral flag på OS, då hennes land förhindrar henne från att delta trots att hon är kvalificerad.