måndag 15 februari 2016

Starkt lopp av Elmar i helgens Don Kirby Open & Elite, Albuquerque

Elmar kapade 5 s på årsbästat på majlen efter 4.05,39, vilket motsvarar 4.00,05 på låglandsbana. En bra insats men den räcker inte riktigt för att kvala in till NCAA-nationals i Birmingham, Alabama, 11-12 mars. Elmar ligger på 28:e plats i NCAA-statistiken med sin 4.00,05. 16 löpare får en biljett till NCAA. Just nu ligger 16:eresultat på 3.58,43. Det är dock troligt att några högre upp på listan väljer 3 000 eller 5 000m och att en plats runt 20 kan räcka. Elmars heat hade draghjälp av UNM:s alumni Adam Bitchell, men han drog lite för långsamt för att löparna skulle ha en riktigt bra chans att nå en kvaltid. Elmar var sedan inte tillräckligt kall utan var uppe och krigade lite för mycket med UTEP:s stjärnlöpare Jonah Koech och Anthony Rotich i täten, istället för att spara till en vass avslutning sista 3-400m. Speciellt Koech ligger man hellre utanför eftersom han är reslig löpare som är svår att ligga kloss bakom. Trots en bra avslutning kunde Elmar inte matcha Koech in i mål, luckan uppstod på nästa sista varvet. Koech vann på 4.03,43. Jonah är en löpare med en mäktig bredd. Han kompletterar sin 800m-världsklasspeed med en 11:e plats på NCAA-cross country nu senast i Louisville. Elmar matchade dock mästaren från NCAA-indoor 2014, Rotich  in i mål. Rotich har också vunnit 3 000m hinder de tre senaste NCAA-mästerskapen utomhus. En match i matchen var mötet mellan junioreuropamästarna på 1 500m från 2015 och 2011, Josh Kerr respektive Adam Cotton. Båda pluggar på UNM, Josh är freshman, men tävlar i år unattached inomhus och Adam, transfer från Harvard, är någon form av redshirt-senior efter en skadehistorik som sträcker sig nästan hela vägen från mästartiteln i Tallinn, 2011. Den matchen vann Josh som var hundradelarna före Elmar i mål. Adam gick i mål på 4.10,12 (4.04,56). En bra comeback av Adam, som lovar gott om han kan hålla sig skadefri framöver. Kanske kan UNM få ihop ett starkt 4xmile utomhus till våren då planen är att Josh kommer att tävla i skolans linne.  

Tanken är att Elmar ska leta upp en tävling nästa helg för att putsa ytterligare något på tiden. Det är många som har samma plan, och de brukar försöka sammanstråla i någon av de ”sista-chansen-tävlingarna” som avgörs under kommande veckoslut.


För Joel Durén var helgen tävlingsfri. Han gjorde ett starkt lopp förra helgen på CharlieThomas Invitational i College Station, Texas. Han sänkte sitt inomhus-majl-pers till 4.10,92 som sjua. För Joel återstår endast conferencemästerskapen för Sun Belt Conference, den liga som UT-Arlington tillhör. Tävlingarna avgörs i Birmingham, Alabama om en vecka, 22-23 februari. Tävlingarna avgörs alltså i samma arena där senare NCAA-indoor går av stapeln i mars.