onsdag 26 augusti 2015

Vad har 1 500m gjort för ont?

Vad har 1 500m gjort för ont?

Det verkar inte som att ”experterna” riktigt har förstått på vilken nivå herrarnas 1 500m-löpningen ligger på för tillfället. När de inför VM ska peka ut troliga höjdpunkter är det ingen som nämner 1 500m. Hur kommer det sig? En är den teknikfokus som urvalet av bisittarexperter alltid haft. Det bottnar i, som så många gånger förr, flaggviftningsreflexen. I absoluta tal hävdar vi, svennar, oss väl där, då konkurrensen är jämförelsevis med löpningen svag. Var fokus ligger märks även på redigeringen av TV-sändningarna. Damernas 10 000m fullständigt slaktades av producenten. Kval- och försöksomgångar i teknikgrenarna var tydligen mycket intressantare. Framförallt ansågs det väldigt viktigt att visa när aktiva tog av sig överdragskläder, repriser på övertramp, tränare som satt på läktaren och softade etc. Har experter och producenter fog för denna ensidiga frossa i teknikgrenar? Kanske om man inte bryr sig om nivån på de idrottsliga prestationerna, utan mest vill höra en massa högst personligt tyckande. Nu råkar ju friidrott handla väldigt mycket om just den idrottsliga prestationen. Det ligger som i vår idrotts DNA. Hur ser det egentligen ut med olika grenars prestationsnivå för den yppersta eliten? Låt oss se.

Normalt brukar jag titta på den bredare världseliten upp till de 150 bästa i varje gren och den inbördes konkurrensen dem emellan. Det är då viktigt att titta på en hel säsong, för att få en rättvisande bild. För VM har jag istället gjort en snabbanalys av topp-10 i världen. Jag har till att börja med tittat på resultatspridningen för topp-10 i världen i alla grenar och till dags dato. Det finns olika anledningar till att det kan slå lite snett, här och där. Ett enstaka väldigt bra resultat, sprider ut topp-10 även fast resten av topplistan är mer koncentrerad. När man tittar på ett ”snapshot” mitt under säsongen kan effekten också vara den motsatta, ingen har hittills gjort det där toppresultatet som sprider ut topp-10. Det finns dock ytterligare aspekt som analysen måste belysa. På vilken nivå ligger topplistan, historiskt. Jag har därför också jämfört resultat 1 och 10 med världsrekordet i grenen. Jag har slutligen summerat de tre procentuella måtten för att få fram mitt nyckeltal. Notera att världslistan gäller till dags dato, så vissa grenar har hunnit påverkas av resultaten under VM.

Det visar sig då att, hör och häpna, herrarnas 1 500m är årets gren så långt med hänsyn tagen endast till topp-10. Det beror inte på att topp-10 är mest koncentrerad, utan på att den är väldigt samlad på en mycket hög nivå. De tre mest koncentrerade grenarna vad gäller topp-10 är herrarnas 5 000m följt av damernas 400m och 400m häck. När det gäller den andra komponenten i nyckeltalet, toppresultatet ifht världsrekordet, toppar förstås damernas 1 500m och slägga, eftersom dessa är liktydiga med världsrekordet. På en stark tredjeplats ligger herrarnas 1 500m. Avgörande för det sammanvägda resultatet blir den tredje termen i nyckeltalet 10:e resultat jämfört med världsrekordet och här är herrarnas 1500m klart starkast.

Det är värt att notera att utav 40 grenar (20 herr- och 20 damgrenar) hamnar första teknikgren på 19:e plats, herrar höjd. En av SvT:s experter utnämnde, oklart på vilka meriter, herrarnas tresteg till årets gren. I själva verket hamnar den på en 24:e plats vid en jämförelse med övriga grenar!
Som sagt, vad har herrar 1500m gjort för något ont för att förbises så flagrant av ”experterna”? Asbel Kiprop är en idrottslig karaktär av yppersta märke. Ingen vet vad man kommer att få, eller på vilket sätt det kommer att serveras. Att han dessutom alltid allvarligt utmanas av flera, även ur ett historiskt perspektiv, exceptionella löpare borde inte göra saken sämre. Det är synd att inte ”experterna” som engageras i media lägger ner det analysjobb och fotarbete som man har rätt att förvänta sig från avlönad personal. Tyvärr, nöjer de sig med en mer veckotidningsbaserad journalistik. Som tur är finns det andra källor för dem som vill få en mer nyanserad bild av vår idrott.

Årets 10-i-topp friidrottsgrenar per 25 augusti, 2015

  1. 1 500m, herrar
  2. 110m häck, herrar
  3. 400m, herrar
  4. Marathon, herrar
  5. 800m, herrar
  6. 400m häck, herrar
  7. 100m, herrar
  8. 100mH, damer
  9. 5 000m, herrar
  10. 400m häck, damer