söndag 23 augusti 2015

Grattis Usain Bolt till VM-segern på 100m!

Grattis Usain Bolt till VM-segern på 100m!

Starkt med tanke på hur säsongen har sett ut. Dock synd eftersom en seger för Justin Gatlin hade varit det bästa för idrotten. Gatlin är ett levande bevis för att det går att prestera bättre utan doping än med otillåtna medel. Synd att ingen verkar förstå de möjligheter som ligger i detta. Dessutom har Justin Gatlin fått löpa gatlopp i media och klä skott för allt som inte är friskt inom idrotten. Ingen annan har som han mobbats av media och arrangörer. Det är skamligt att höra ”experterna” i TV sitta och förolämpa honom, helt utan skrupler. Skäms! Det vore mer hederligt att gå igenom hans individiduella case och inte lägga tyngden av den samlade idrottens dopingfall på hans axlar. Han har fått en fullständigt hänsynslöst behandling på en nivå som ingen annan som begått samma brott som honom har fått utså.

Gatlins case

När Gatlin var 19 år, 2001, åt han ADHD-medicin, som innehåller något amfetaminpreparat, ordinerat och utskrivet av en doktor. Det är medicin som inte är ovanlig för ungdomar med ADHD-problem. Det var också något som han ätit under många år, inget som hade ordinerats för något som helst dopingändamål. Preparatet är inte prestationshöjande. Det kostade honom två års avstängning. Absurt, jag vill inte ha en värld där ungdomar med ADHD inte skall kunna idrotta för att de inte kan få den hjälp som de behöver. I slutändan fick han rätt och var fri att tävla efter ett år. 2006 fastnade han i en dopingkontroll med spår av testosteron i provet. Resultatet av den härva som nystades upp kring hans tränare Trevor Graham. Det finns förstås inget försvar för det, om än förklaringar. Ungdomar i händerna på cyniska tränare och managers kan lätt ledas fel. Vilket säkert bidrog ii det här fallet med tanke på Grahams auktoritet och omfattningen av hans skumma verksamhet. Det är lätt att utnyttja unga killar som när drömmar om idrottsliga framgångar. Det är tragiskt att höra empatilösa medelålders soffpotatisar och motionärer, som aldrig har varit i närheten av elitidrott, sitta och fisa i sina trygga medelklassoffor och prata om att ”alla är ansvariga för vad de stoppar i sig”. De har inte en susning om vilka krafter som unga idrottstalanger, ofta från mindre bemedlade omständigheter, kan utsättas för av personer med hög auktoritet och fullständig makt över den unga idrottarens framtid. Med tanke på alla de preparat, proteinpulver, energy bars och annat skumt som samma baksätesidrottstyckare stoppar i sig med samma etiskt tvivelaktiga förhoppning om att höja sin prestationsförmåga som doparna när, kan jag inte annat än beklaga deras förvirrade åsikter. Personligen skulle jag aldrig stoppa i mig det strunt som passerar många motionärers strupar. Jag tror inte jag har druckit ens sportdryck sedan den hette Pripps Plus och innan dess när Gatorade var den enda tillgängliga sportbrygden.

Gatlins förseelse är något som alla andra får en tvåårig avstängning för, Gatlin fick 8 år! Varför, jo hans tveksamma avstängning från ADHD-caset låg honom i fatet, och detta räknades som en andragångsförseelse! 2 års avstängning är i sig ett väldigt hårt straff, som normalt är slutet på en idrottskarriär. 8 år är en ”dödsdom”. Till slut kom man någorlunda till sans och hans straff lindrades till 4 år mot att Justin bidrog till att nysta upp Grahams smutsiga verksamhet. Faktum kvarstår, Gatlin har avtjänat 5 års avstängning, istf de 2 år som andra som begått samma brott som honom fått. Likhet inför regler och lagar, pyttsan. Justin Gatlin har berövats, tre av sina bästa år.

Livstidsstraff som ropas på från populisthåll, hoppas jag aldrig införs. Idrottare, ofta unga, precis som andra måste givetvis få en möjlighet att lära av sitt misstag och få en ny chans. Det krävs det egentligen bara normal empatisk förmåga för att förstå. Efter avtjänat straff ska de tävla på samma villkor som alla andra, det ligger i idrottens grundförutsättning. Vi kan inte ha olika villkor för tävlande inom vår idrott. Inom friidrotten är det ju så lika förutsättningar som vi strävar efter i allt vad gäller regler och tävlingsarrangemang. Arrangörer som inte tar emot kvalificerade deltagare, tex. Justin Gatlin, till sina tävlingar borde inte ges sanktion. DN-Galan/Bauhaus Athletics agerande här är moraliskt mycket tveksamt. Att tävlingar vägrar ta emot eller uttalar en inställning att de inte tar emot tidigare dopingavstängda aktiva finns inte i något av de straff som Gatlin eller andra dopingavstängda har avtjänat.

Som sagt det hade varit en ypperlig möjlighet att utnyttja Gatlin som ett bevis för att doping inte behövs för att prestera på yppersta världsnivå, att det tom. går att bli bättre utan doping. Nu hoppas jag att han istället vinner 200m, även om Usain Bolt får gälla som favorit efter segern på 100m. Förutom möjligheten att använda Justin Gatlin som en förebild i kampen mot doping, så tror jag att det skulle gynna friidrotten på flera sätt att Usain Bolt inte vann. Usain Bolt har blivit en kvarnsten för många arrangörer och andra idrottares möjligheter att skina. Med den bristfälliga bevakning som friidrotten får i media, har det skapats en bild av att om inte Bolt är med så är det en dålig tävling och publiken kommer inte. Det var ett tag sedan som Bolt var den bästa friidrottaren i världen, men bilden lever kvar och odlas i media. Andra som presterar på samma nivå eller bättre får ingen sändningstid och de arrangörer som inte har råd med Bolt, vilket torde vara huvuddelen, har inga alternativa dragplåster att engagera. Ju mindre Bolt och ju mer utrymme för andra stjärnor i media desto bättre för friidrotten. Tyvärr, saknas friidrottsliga kunskaper i media och det är enklast att köra Bolt-tåget ett varv till.  


Om Gatlin vinner 200m får jag fira av bara helvete eftersom ingen annan av nickedockorna kommer att göra det. Skumpan ligger på kylning!