söndag 30 augusti 2015

Friidrotts-VM:s topp-3

Friidrotts-VM:s topp-3

Löpningen i årets VM har bjudit på de tre idrottsligt största prestationerna. Bli inte lurade av att medias ”experter” kanske inte kommer att ha med dem på sina topplistor. Jag har ingen ambition att lista vad som har fått mest uppmärksamhet, saknar intresse för det. Jag intresserar mig för de största prestationerna idrottsligt sett. Alltså ingen Bolt, trestegshoppare eller tiokampsvärldsrekord på min lista.

Vilken ordning mellan dem är svårt att säga, alla tre har sina starka argument.
  • Genzebe Dibaba springer 800m på 1.57 blankt. Inget uppseendeväckande i sig, men hon gjorde det inte i ett 800m-lopp, utan på de två sista varven i ett 1500m-lopp! Alltså i nivå med WL på 800m och snabbare än 800m-finalen. Flygande start, visst, men ändå. Fritt översatt till manlig löpning, skulle det innebära ett sista 800 på 1.42,5 (jmf WL) eller 1.44,6 (jmf WR).
  • Mo Farah springer sista 1 000m i 5000m-loppet på 2.19,2 och 1.49 sista 800m.
  • Almaz Ayana springer sista 3000m på 8.19,91 (sista 2000m 5.31,20). 8.19,91 är den femte snabbaste tiden på 3000m någonsin! Endast vid ett tillfälle, i samma tävling, 1993, har fyra löpare vid de kinesiska mästerskapen i Peking sprungit snabbare. Flygande start kan man bortse ifrån när det gäller 3000m. Hon pulvriserade en Genzebe Dibaba i toppform och på en sträcka som passar henne.
Välj själva

Friidrotts-VM:s botten-1

Överlägsen bottenplats - SVT:s producent. Hen jobbade övertid för att klippa bort så mycket löpning som möjligt. Varför, med den väl tilltagna sändningstidens som står till buds, visar man inte ens löpningsfinalerna i sin helhet? Det finns otroligt med tid att vissa alla hopp och kast ändå! Låt redigerarna jobba lite bara, de har betalt för det. 

Och, varför har man bestämt sig för att bara använda halva bildytan istf. hela? Effekten av att visa två små bilder bredvid varandra blir just den att endast halva bildskärmens yta används. Resultatet blir att vi får två bilder, där vi ser dåligt. Speciellt dåligt blir det för löpningen, där många aktiva delar samma bild. Jag tycker synd om dem som inte har tillgång till megastora TV-apparater. Hur ska man göra istället? Utnyttja istället hela skärmen, genom att visa ena bilden över hela ytan och lägg in den mindre bilden ovanpå i något av hörnen. Härifrån kan man sedan byta plats på dem, eller blåsa upp den ena i helbild.

En viss oro infinner sig inför OS nästa år, då Viasat har sändningsrätten. När kommer de att lägga in sin reklam och alla oändliga trailers för sina fullständigt värdelösa och hjärnslöa program?  Gissa. Man kan bli mörkrädd för mindre. Med lite tur kommer man att kunna hitta någon alternativ sändning, typ. Eurosport.