måndag 15 februari 2021

Kunskapen om svensk löpnings exempellösa framgångar är fortsatt instängd i någon medial gruvgång på 3000 meters djup.

Trots de fantastiska resultat som svensk löpning stått för under denna korta men naggande goda inomhussäsong syns ingen konfetti till i idrottsmedia. Inga på hoppokastförbundet gör några saltomortaler, utan det puttrar på ungefär som vanligt. Inomhusdiskus (!) och annat ”spännande” har högre nyhetsvärde.

Troligen har vi aldrig i någon gren i modern tid haft en sådan toppbredd som vi nu har på herrarnas 3 000 m inomhus. Elva löpare har hittills klarat Inne-EM-kvalgränsen, 8.00. Det finns dessutom några löpare till som definitivt hade klarat det om de hade tävlat inomhus. Historiskt, sedan 1999, har vi vid två tillfällen, 2020 och 2009, haft 4 löpare under 8 blankt. Under övriga 20 år inom perioden är snittantalet alldeles under en per år och aldrig fler än två. Vid sju tillfällen har ingen varit under. Ordet fantastiskt räcker inte för at beskriva scenförändringen. Om vi i någon annan gren skulle haft 11 aktiva med dessutom mycket mersmak på den här höga nivån skulle taket ha lyft på hoppokastförbundet. Förbundsnissarna skulle ha behövt syrgas för att klara den tunna luft på den höjd som de svävat på. Tänk om det varit 11 diskuskastare på över 68 m eller längdhoppare på 8.20 och längre. Då hade det inte gått obemärkt förbi. Media hade fått sina fiskar varma; den saken är säker. Tror ni att vi kommer att märka någonting av den revolution som pågår runt omkring oss inom svensk elitlöpning just i denna stund, utanför de redan invigda? Det var en retorisk fråga.

Kommer det att påverka hoppokastförbundets 10-bästaranking?  Knappast, eftersom ALJ:s ”jag-vill-vara-Track-and-Field-news-men-är-bara-en-enkel-ordförande-för-en-skara-tyckare-på-svenska-hoppokastförbundet”-rankinglista inte på något sätt premierar de här resultaten. Tvärtom, har de nästan ingen betydelse alls. ”What happens in Sollentuna, stays in Sollentuna”.

Europastatistiken per 16 februari, Topp-100