måndag 22 februari 2021

Historieförfalskning

Ibland kan jag undra om jag har varit på samma tävling som ”hoppokastnyheter.se”. Från helgens inne-SM måste, objektivt, idrottsligt den största tilldragelsen vara herrarnas 1 500m. Aldrig någonsin har tävlingen hållit en sådan nivå. Arvid Öhrns 3.48,95 räckte inte ens till final! En tid som oftast räcker till medalj. En nivå som övriga grenar är milsvida från, medundantag för 3000m som också är sensationellt stark. Finalen visade sedan verkligen hur bred och tajt toppen är inom svensk löpning för tillfället. Johan Rogestedt vann med sekunden, naturligt som den världslöpare han är, men efter honom kom resten av fälten i mål, 7 löpare, inom 73 hundradelar!

Märktes detta på ”hoppokastnyheter.se”? Under inne-SM fick man ihop 13 artiklar, endast 2 av dem gällde löpning. 12 bilder valdes ut, endast 2 med löpare som motiv! Av sex grenar, 800, 1500 och 3000m för herrar och damer skrevs artiklar om och bildsattes endast herrarnas 800 och 3000m på fredagen. Ovan nämnda 1500m samt samtliga av damernas löpningar gick långt under radarn. Detta trots att det är våra starkaste grenar idrottsligt sett. Varför ignoreras svensk löpning så metodiskt i svensk friidrotts officiella informationskanal? En ren mörkläggning.

Samtidigt kan man undra vad Friidrottskanalen på med. Under lördagen sände man 9 tim och 40 min. Under den tiden krävdes det 10 min för att täcka in all löpning, Två 1500mlopp för män och ett 800m för kvinnor, 1.7% av sändningstiden. Det är inte mycket begärt att loppen visas i sin helhet kan man tycka. Men icke, nog skulle man klippa in viktkastning både en och två gånger ändå under 1500m-loppen! Bedrövligt!!! Det fanns alltså 9,5 timmar att visa hopp och kast på. Det hade gått att visa varje hopp och kast i 10 repriser, men varför måste det göras just under den korta tid som löpningarna pågår? Två enkla lösningar finns. Den ena är att visa alla löpningar när de genomförs, det tar endast en mycket begränsad del av sändningstiden i anspråk. Resten av tiden kan hopp och kast visas. Alternativ två är att lägga ut flera streams, där en alltid visar alla löpningar. Vill man titta på pågående teknik väljer man teknikstreamen. Med ett vettigt tidsprogram, vilket vi inte bjöds på denna gång tyvärr, ska det alltid pågå något på löparbanorna, så det krävs en stream enkom för rund-/rakbane-aktiviteterna.