onsdag 26 juni 2019

Stockholms Stadion, svensk friidrotts nationalarena?

Ja, det kan man ju undra. Aktuella träningstider på stadion från, https://www.stockholm.se/stadion.



Och innan dess:
Måndag 3/6 Stängt, hästtävlingar
Tisdag 4/6 Stängt, hästtävlingar
Onsdag 5/6 Stängt, hästtävlingar
Torsdag 6/6 Stängt, hästtävlingar
Fredag 7/6 Stängt, hästtävlingar
Lördag 8/6 Stängt, hästtävlingar
Söndag 9/6 Stängt, hästtävlingar
Måndag 10/6 Stängt, hästtävlingar
Tisdag 11/6 Stängt, hästtävlingar
Onsdag 12/6 Stängt, hästtävlingar
Torsdag 13/6 Stängt, hästtävlingar
Fredag 14/6 Stängt, hästtävlingar
Lördag 15/6 Stängt, hästtävlingar
Söndag 16/6 Stängt, hästtävlingar
Måndag 17/6 Stängt, hästtävlingar
Tisdag 18/6 Stängt, hästtävlingar
Onsdag 19/6 Stängt, hästtävlingar
Torsdag 20/6 Stängt, hästtävlingar
Fredag 21/6 Stängt, hästtävlingar
Lördag 22/6 Stängt, hästtävlingar
Söndag 23/6 Stängt, hästtävlingar

Och senare då. Ja, stängt resten av juli också såvitt jag förstår.

För fotbollen har det på kort tid byggts två sprillans nya arenor, som kostar 100-tals miljoner att driva årligen. Tror någon att fotbollen står för kalaset. Nej, tjena. Det är förstås vi, du och jag och alla våra vänner som står för fiolerna. Är man nöjda med det? Tydligen inte, eftersom man lägger beslag på Stadion i alla fall. Varför får inte friidrotten nyttja Stadion som den nationalarena det borde vara? Arenan kräver en hel del förbättringar för att vara en riktigt bra friidrottsarena. Det går att åstadkomma med en skärva av de medel som går in i Tele2 och Friends. Det går inte ens att ha ett 110m häcklopp med 8 deltagare. Det finns inga hoppgropar på upploppsrakan. Vi behöver kunna ha dubbleringar av i princip alla teknikgrenar, för att ha en fullfjädrad arena. Driver någon det? Inte SFIF i alla fall. De blev så uppfintade på läktaren häromåret, när någon halvtokig politiker spred ut ett rykte om att friidrotten skulle försvinna från Stadion. Det skulle förstås aldrig ha skett, och gjorde inte heller det. Det fick man till att friidrotten hade räddats kvar på Stadion. I själva verket var allt ett spel för galleriet. Det skrämde i alla fall skiten ur SFIF, som ju iofs aldrig har varit kända för någon stadga i ryggarna. De har inte kommit upp ur hålorna ännu. Inget kommer gratis. Stadion som nationalarena, på riktigt, måste krigas för. Som det nu är, är vi bara gäster där. Gräset får vi inte ens nudda. Spring över gräset en solig dag och du kommer inte levande därifrån.

Flytta fram positionerna. Ställ krav. Vässa knivarna. Putsa hjälmarna. Dra lansarna. Vila inte förrän Stadion går under beteckningen ”Stockholms stadion – Sveriges nationalarena för Friidrott”. Fotbollsspelare som visar sig på Stadion ska låsas in i Klocktornet och kommer det in en häst på arenan hamnar den i korven. En ramsa från norra stå dyker osökt upp: ”UT MED PACKET!”

De första som borde ut från Stadion är SOK. "Aldrig har så få gjort så mycket för att sabotera svensk idrott för så många, som SOK", för att travestera en berömd statsman. De har inte bara slösat våra idrottsresurser på en fullständigt idiotisk OS-ansökan. Det är bara en liten stöld vid sidan om. Deras specialitet är annars att distribuera, vad som för många idrottare är en stor summa pengar, så att de gör så lite nytta som möjligt för svensk idrott. Mer än hälften av dem i topp- och talangprogrammet utövar små, riktigt små, yttepytte små och i det närmaste obefintligt små sporter. Idrotter där utbredningen och därmed konkurrensen obetydlig och våra idrottare väl klarar av att konkurrera utan SOK-bidrag. De idrottare i programmet som möter stenhård konkurrens från hela världen och verkligen skulle behöva stöd för att möjliggöra en satsning på den nivå som krävs för att ha en chans i den galet tuffa konkurrens som de ställs emot är i en minoritet. Det är möjligt att det resulterar i OS-medaljer, men vi kan inte distribuera elitidrottens resurser efter de premisserna! Resurser ämnade för elitidrotten ska fördelas efter idrottslig förmåga, inget annat. Bedömningar av idrottslig förmåga, som inte tar hänsyn till konkurrenssituationen är helt meningslös! Även inom idrotterna slår det helt slint. Av friidrottens 16 SOK-bidragstagare var det bara 7 som tillhörde våra 25 bästa friidrottare 2018. Flera aktiva som självklart borde ingå saknas helt oförklarligt.

SOK bidrar högst väsentligt till att svensk idrott generellt halkar efter. På friidrottens nationalarena hör de inte hemma. Häromåret var det någon som tittade på vilka som fick mest bidrag från SOK och i topp låg, hör och häpna, Håkan Dalby!? En snubbe som skjuter på flygande lertallrikar. En sysselsättning som de flesta förknippar mest med Gröna Lund eller Kiviks marknad. "I rest my case".

Tilläggas bör att arenafridrottens situation i Stockholms innerstad inte enbart begränsas av "ockupationen" av Stadion. I princip är Stockholms innerstad helt torrlagd vad gäller banor att träna på. Kristinebergs IP är så misskött att det mer liknar en rivningstomt än en friidrottsarena. Enligt uppgift är inte banan på Zinken så mycket att hurra för heller. Boende och vistandes i Stockholms innerstad utgör en  inte oförsvarlig del av Sveriges befolkning. Bedrövligt. Häromdagen hänvisades en grupp löpare vars naturliga träningsplats normalt är Stadion till Sollentunavallen. Häromåret när jag var i Taipei under Universiaden, var jag uppe i Taipei-101, en skyskrapa på 449 m med utsikt över centrala Taipei. Inom synhåll från utsiktsplattformen kunde jag räkna till ett 15-tal friidrottsbanor! Dessutom såg jag på annat håll i Taipei flera skolor som hade egna friidrottsbanor. Hur många skolor har det i vårt land? Har vi tur finns det möjligen en 60m-raka med asfalt och en igenvuxen längdhoppsgrop vid våra skolor. Extremt stimulerande miljö för vår framtida friidrottare, NOT! Tänk vad bara en liten skärva av de pengar som har lagts på hoppbackar och som bl.a. skulle investerats i grässkidstadion och i oanvända skridskohallar, skulle kunna göra för idrottsmiljöer runt om i Sverige. Vi skulle t.o.m. kunna renovera upp Kristinebergs IP och ha hela två, 2, friidrottsbanor i Stockholms innerstad! Låter det som en önskedröm? Möjligheten har i alla fall öppnat sig efter att de förlösande orden, "Milano-Cortina", uttalades i början på veckan.