söndag 23 juni 2019

Vinter-OS i Sverige en katastrof för svensk elitidrott


Imorgon avgörs svensk idrotts öde för överskådlig tid. Skulle vinter-OS, mot allt sunt förnuft, hamna i Sverige, vore det en katastrof för all seriös elitidrott med hela världen som arbetsfält. Alla resurser, av nödvändighet som spektaklets budget är upplagd, kommer att hamna hos våra hemvävda, regionala idrotter.   

Vinter-OS är egentligen en helt förlegad tanke. Ett arv från när idrottsvärlden egentligen bara bestod av välbärgade länder i Europa. Insnöade, i bokstavlig mening, baroner och andra potentater skapade en lekstuga för deras egna höga nöjes skull. Skygglapparna, norskt huvudlag som det kan heta på travspråk, var stabilt fastsurrade. I verkligheten har huvuddelen av världens befolkning aldrig upplevt snö och is bara i drinken. På många håll ingår inte vinter ens i årstidscykeln. På andra håll har de vinter, men den omfattar inte snö, åtminstone inte i den omfattningen att man snöra brädlappar på fötterna och staka sig fram i skogen. De utövar helt andra sporter på vintern. Om vinter-OS skulle göra skäl för namnet borde väl de stora vintersporterna ingå, t.ex. basket, simning, volleyboll, olika racketsporter, för att bara nämna några? De sporter som nu ingår uppfyller inte kraven som ställs på en världsidrott, och borde inte vara med på OS. Utbredningen och mängden utövare är försvinnande litet. Inte ens i Sverige, som ändå har snö, även om det på de flesta ställen kan vara både lite si och så med den saken, t.ex. i de tänkta spelens ”huvudort”, kan vinter-OS-idrotterna seriöst utövas i något av våra befolkningscentra. Vill man arrangera olika former av ”världsmästerskap” i de här idrotterna, så kan man väl göra det på egen bekostnad, men i OS hör man inte hemma.

För att budgeten ska gå ihop i den svenska OS-kalkylen, ska gigantiska sponsorpengar säkras. Idrottens sponsormarknad är inte något Joakim von Anka-pengavalv. Snarare är det mer av kommunicerande kärl. Vi kan lugnt förutsätta att alla andra idrotter utanför de olympiska vinteridrotterna kommer att svältas ut, när alla tillgängliga sponsorpengar måste föda den gökunge som Vinter-OS kommer att utgöra under mycket lång tid. Det handlar inte bara om det som finns i budgeten, utan även de pengar som överskrider budgeten. Hittills (sedan OS-1960) har 100% av spelen dragit över budgeten. I snitt med 324%! [I en rapport från Oxforduniversitetet, ”Olympic proportions: Cost and cost overrun at the Olympics 1960–2012”, konstaterar forskarna Bent Flyvbjerg och Allison Stewart att OS under dessa år dragit över budgeten med i genomsnitt 324 procent., DN-17 juni]

Att lägga alla ägg i vinteridrottens korg, går stick i stäv med behoven inom elitidrotten i vårt land. I vinteridrotterna är vi jämfört med de stora världsidrotterna i princip helt själva. Även helt utan resurser skulle en blind höna med ledbesvär ta en och annan medalj. Vi som spänt bågen mer och vågat utmana världens idrottare i sporter med galet hög konkurrens och som verkligen skulle behöva stort ekonomiskt stöd för att få motsvarande förutsättningar som konkurrenterna, står ofta helt utan stöd. Kommer vinter-OS i Sverige att öka våra möjligheter? Frågan var retorisk förstås.

Men det är klart vi kommer ju att ha en efterbörd med ett grönt skidstadion i Haninge, en skridskohall i Järfälla för vår helt utdöda skridskosport och hoppbackar i Falun som faktiskt använts mer än en gång. Vad kan vi mer önska oss?

Vi får hoppas på att vi imorgon kväll får höra de närmast bevingade orden, "Albertville!" från en tidigare ansökan, fast i ny skepnad, "The olympic games of 2026 has been awarded to Milano/Cortina!" Ett sådant utslag vore värt mer för svensk idrott än alla svenska vinter-OS-guld genom alla tider.