torsdag 2 maj 2019

”Lynchningen” av Caster Semenya – SFIF:s fega hållning gentemot IAAF


IAAF skyr inga medel för att beröva Caster Semenya all hennes värdighet. Det erkänt korrupta internationella friidrottsförbundet med all sin makt över Cas och obegränsade resurser att driva processer mosar fullständigt Caster Semenya och alla i hennes situation. Inget annat var väl att vänta, Goliat mot David. Om inte förr, så försvann nu all respekt för deras agerande. Tidigare, i diskrimineringen av ryska friidrottare var det juridiken som offrades på altaret i form av en kollektiv bestraffning av samtliga ryska friidrottare i motsats till all juridisk praxis. Påhejade, förstås, av vårt eget ryggradslösa friidrottsförbund. Nu är det mänskliga rättigheter som offras på samma altare. ”Rättvisa villkor” vilket jävla skitsnack. Här handlar det bara om orättvis behandling av en av världens bästa friidrottare, en som kan offras av västvärldens byråkrater inom IAAF. Alla andra inser att en sådan hantering aldrig hade varit aktuell av en från de fina kvarteren på vårt klot. SFIF, sin vana trogen, svansar efter som en svulten knähund. SFIF har en förmåga att slicka IAAF så långt upp i arslet att Sebastian Coe förmodligen måste gå runt med blöjor. Varför inte stå upp för rättvisan, istället för att bara prata tomma ord om den? Idrottares prestationer består av två komponenter, fysiken man föds med och det tillskott som man tillför genom träning. Vi föds, gudbevars, alla olika och vad vi sedan tillför till vår idrottsliga förmåga ansvarar var och en för. Det gäller även Caster Semenya. Inom idrotten tävlar vi, hittills i alla fall, i två könsklasser. Det finns tester för könstillhörighet inom idrotten och få har väl utsatts så intensivt för sådana som hon. Låt henne vara. Hon har redan utsatts för tillräckligt med trakasserier. Vad är nästa steg i dessa ”rättvisa villkor”? Det finns oändligt med fysiska skillnader mellan oss människor, vilken är nästa som ska få en rättvisekorrektion? Jag hade gärna haft längre ben förresten, men fick dras dem jag hade och tävla mot konkurrenter som var begåvade med ben från antiloper.

Vår ordförande gör en väldigt slätstruken figur när han försöker motivera SFIF:s fega hållning i frågan. Det blir direkt löjligt när han motiverar varför han med en sådan iver går ut och stödjer IAAF, ”då valde jag att delvis göra en egen analys och delvis prata med mina kollegor inom förbundet…”. Snacka om respektlöshet mot potentiellt massor av kvinnliga friidrottare i världen i allmänhet och mot Caster Semenya i synnerhet. Eller, ”Vi känner oss extra trygga i och med att IAAF har beaktat de mänskliga rättigheterna. Arbetet har inte bara skett inom IAAF utan mellan olika idrotter och inom ramen för IOK.” Det är som att fråga räven om hönorna är trygga! IAAF har ju jagat henne i åratal. IAAF och mänskliga rättigheter, ja tjena. FN:sauktoritet på området har en helt annan dignitet. Och IOK tillför ingen ytterligare kredibilitet i beslutet, eftersom IAAF har totaldominans där. Utan friidrott, inget OS.

Ta förnuftet till fånga och strid för Caster Semenya mänskliga rättigheter och ge vår idrott tillbaka en gnutta värdighet. Den som deltar i en mobb har också ansvar.