söndag 5 juni 2016

SOK:s senaste OS-uttagningar ställer oroande frågor


Mycket glädjande att se att Sarah Lahti fick sin mycket välförtjänts OS-biljett! Allting annat hade varit ett justitiemord. Formerna för uttagningen ställer dock en mycket oroande fråga. Varför kvalificeras uttagningen med ”framtidskriterium”? Sarah har med mycket bred marginal klarat IAAF/IOK:s kvalgränser på 5 000 och 10 000 m, 14 respektive 20 sekunder! På 5 000m har hon dessutom klarat den mycket märkliga skärpningen av gränsen som SFIF/SOK har påfört i första hand löpgrenarna! På 10 000 m var hon dessutom väldigt nära den skärpta gränsen, 4 s, motsvarar tex. 1-2 cm i längd, eller en knapp halvcentimeter i höjd.

Varför måste hennes uttagning baseras på framtidskriteriet? Prejudikatet av detta blir att för löpare räcker det inte att möta de internationella kvalificeringsnormerna, vilket SFIF/SOK redan med all önskvärd tydlighet satt P för. Inte heller räcker det att klara de tuffare gränser som SFIF/SOK har satt upp. Nej, just för löpare ska det krävas ytterligare kriterier för att ta sig igenom nyckelhålet! När är det nog! Framtidskriteriet måste bort från hennes uttagning! Sarah har kvalificerat sig ”fair-and-square”! Resultatmässigt är hennes CV den starkaste i truppen, endast distanserad av Meraf Bahta. Här har allt som står i SOK/SFIF:s makt gjorts för att inte några löpare ska ”riskera” att kvalificera sig till OS, och när detta misslyckats, så kan man inte slita fingrarna från syltburken, utan måste lägga in en brasklapp. Hon har minsann inte kvalificerat sig på riktigt, utan pga. ett luddigt formulerat framtidskriterium.

Tyvärr, lär vi behöva leva med denna hantering från vårt eget förbund under ytterligare fyra år, dvs. även till nästa OS. Den mycket glädjande utvecklingen inom svensk löpning som kunnat skönjas på senare år, åtminstone på den yttersta toppen, riskerar att kvävas. Den inspiration och motivation som möjligheten till en OS-kvalificering innebär, blir inte den tydliga morot som alla idrottare önskar. Vår idrottsrörelse är en folkrörelse och det finns ett uppenbart glapp på det här området mellan rörelsens medlemmar och de som är satta att representera dem. Fågelholksattityden som uppvisas vidgar förstås denna klyfta. Tystnaden, talar.