söndag 24 april 2016

12 miljoner hål att fylla

SOK har som bekant fått ytterligare 12 miljoner anledningar till stoppa svenska idrottare från att åka till Rio. SFIF har redan dragit sitt strå till stacken, med en beundransvärd flit. Ingen risk att några löpare ska tära på kassan. Vad går pengarna till? Jo, att skicka ett fotbollslag för herrar till en turnering som inte har på ett OS att göra. Tanken med OS förutom allmän förbrödring är att världens bästa idrottare inom sina respektive idrotter ska tävla, inte ett gäng juniorer med förstärkning från ett fåtal av dem som egentligen borde vara där. Ställer inte fotbollen upp på detta, har de inget på OS att göra. Det är en skymf mot andra idrotters aktiva. Övriga idrotter har förstått det och ändrat sin inställning och uppfyller i de flesta fall numera de idrottsliga krav som ställs. De svenska herrfotbollsspelare som vi skickar till OS har inget där att göra, de är fjärran från den idrottsliga nivån som ställs. Ingen skulle heller sakna fotbollen, som förutsättningarna för turneringen nu ser ut. Fotbollen för damerna är en annan historia och jag kan bara önska dem lycka till. Tänk om IAAF bestämde att världens bästa friidrottare inte fick delta på OS, utan istället göra ett M/K-22-mästerskap, med några enstaka överåriga per land i trupperna. Det vore otänkbart. Fotbollen i den form den hanteras på OS måste bort. Är det någon som arbetar på saken, eller är man fullt upptagna på SOK/IOC med att mingla runt och muta varandra?

I övrigt går pengar till att skicka två lag i en regional sport som handboll, vars OS-värdighet är ytterst tveksam. Den är närmast ett arv från den tid då Europa styrde och ställde inom världsidrotten, lite som grekisk-romersk brottning. Någon världsidrott är det inte fråga om och på ett OS har den inget att göra, annat än att tillfredsställa en svensk idrottspublik vars idrottsliga horisont slutar någonstans i nivå med Ystad. Är inte handboll en vintersport förresten? De kunde flytta handbollen till vinter-OS, som redan är en samling av regionala idrotter. In med handbollen där, jag skulle inte bry mig mindre om de så plockade in fingerkrok, längdspottning och pennan-i-flaskan i vinter-OS-programmet. Jag slösar inte bort en sekund på vinter-OS. Visst, det är irriterande att det tar upp tid i TV-tablån, men om nu Viasat har rättigheterna gör det trots allt mindre, sannolikheten att av misstag hamna på en Viasat-sändning är försvinnande liten. De knappar på fjärrkontrollen som leder dit är helt oanvända, undra om inte plasten sitter kvar?

Största besparingen skulle dock göras om SOK avvecklades. För den del av svensk idrott som är världsomspännande är det bara en hämsko. De pengar som de leker med gjorde mer nytta i händerna på respektive specialidrottsförbund. Deras existensberättigande ligger närmast i att vart fjärde år damma av några bortglömda idrotter och leta rätt på några aktiva för att se om de behöver lite pengar och har lust att åka till Rio eller vart kosan är ställd den här gången. Om de bara har en blå-gul flagga att vifta med och kan nynna ”Du gamla, du fria”, så är de så gott som redo. Som kulturell gärning fyller det möjligen ett syfte, men det borde kulturdepartementet kunna fixa med en betydligt mindre budget. Med tanke på hur mycket varje aktiv verkar kosta, borde det finnas mycket att spara. Shoppa runt lite på några resesajter, så kan nog budgetproblemen lösas på rekordtid.

För övrigt upprepar jag, med viss envishet, att deltagande på OS i friidrott inte ska vara upp till godtyckliga krav på nationell basis, utan följa internationellt överenskomna regler. Det är mer än hög tid att begränsningen av antalet deltagare från respektive land tas bort. I den globaliserade värld som idrotten verkar inom är begränsningen ett arv från forna tiders nationalstater, med en doft av kalla kriget. De bästa i respektive gren ska vara med på OS oberoende av nationalitet, det är en demokratisk självklarhet. Det viktiga är att de som bjuds in till OS uppfyller kvalificeringsreglerna inte hur många andra från den aktivas land som också råkar göra det. Kvalificeringen skulle vara helt transparant och inte kräva någon subjektiv bedömning eller jämföras med villkor inom andra idrotter. SOK:s insats i arbetet skulle kunna elimineras helt eller skötas av en ”apa”, vilket förmodligen skulle innebära en rejäl kompetenshöjning på kansliet.

För svensk friidrott skulle en sådan hantering på sikt leda till en mycket positiv utveckling. Tufft visst, men rakt och ärligt med tydliga normer, lika för alla. Rysken, tysken och tom. Bellman siktandes mot samma mål. Jag är övertygad om att över en längre tidshorisont skulle det leda till en utjämning av konkurrenssituationen länder emellan.