lördag 12 september 2015

Förlust mot Österrike, underbart!

Jag njuter när fotbollslandslaget förlorar. 1-4 och det var smickrande siffror! Det är bra för idrotten när fotbollslandslaget förlorar. Om fotbollslandslaget vinner är det annars lätt att ledas i tron att idrotten som den bedrivs inom svensk fotboll är ett framgångsrikt recept. Ingenting kunde vara mer fel. Fotbollen är svensk idrotts största kvarnsten och en stor orsak till den underprestation och dåliga verkningsgrad som vår idrott kännetecknas av. Fotbollen rekryterar en stor andel av barnen i låg ålder, mycket låg ålder, ofta fotbollsskolor från 4-5 årsåldern. Sedan ägnar man de kommande åren åt att slå ut så många man hinner. Goda intentioner förvandlas och mals ner i klubbarnas jakt på fullständigt meningslösa poäng och segrar inom ramen för barnfotbollen. Toppningar och bänknötning smygs in i takt med att vansinnet växer. Snart börjar man med sk. ”talangträning”, ofta under något annat namn, men fenomenet är detsamma. Utrymmet även för små barn att kombinera fotbollen med andra aktiviteter straffas ofelbart, ”missade” träningar äventyrar matchdeltagande. Redan små barn jagar eller jagas av större mer ”framgångsrika” klubbar i ett ständigt snurrande ekorrhjul. Tacka fan för att de flesta lägger av långt innan de ens haft en chans att växa upp och mogna till riktiga idrottare i de övre tonåren. Först då prövas en idrottares vingar på riktigt och en eventuell idrottskarriär på elitnivå eller i någon annan form kan växa fram. Ju fler vi har kvar i det skedet oberoende av tidigare ”meriter”, desto större framgång kommer vår idrott att röna. Fotbollen jobbar enligt en motsatt modell. Smalna av pyramiden snabbare än kvickt. Det finns ledare på ansvarig nivå i en fotbollsklubb nära mig, lär vara Europas största, som på fullt allvar påstår sig kunna plocka ut de som kan ”bli” något redan när de är 5-6 år! Är de framgångsrika i sin verksamhet? Ja, resultatmässigt, på kort sikt, men på lång sikt? Jag låter deras resultat tala för sig själv. De är bra att de finns, för de är ett levande bevis på att fotbollens idrottsliga verksamhet är ett haveri.

Är svensk fotboll framgångsrik? Man kan som sagt luras att tro det när landslaget lyckas kvala in till någon turnering. Man bör dock ha klart för sig att landslagsfotboll bedrivs på en högst reglerad marknad som gynnar små länder. Vi har samma representation som stora länder och det ger oss en i förhållande till vår storlek större chans att kvalificera oss. I en oreglerad situation skulle tex. Tyskland kunna ställa upp med 8-9 lag och England med 5-6 lag. Landslagsfotboll säger inte så mycket om statusen på ett lands fotboll. Det är dessutom korta kvalserier, och det går upp och ner, lika mycket som alltid när ett fåtal matcher spelas och inte långa serier, som har större möjlighet att sortera upp lagen. Vi borde med jämna mellanrum kvalificera oss, utan att det säger något klokt om fotbollens status i vårt land.

U21 lyfts fram som någon form av bevis för att vår fotboll står sig stark. Det är tyvärr ett väldigt svagt argument. Förutom ovanstående resonemang kring landslagsfotboll och dess reglering, finns det andra förutsättningar som devalverar prestationen högst avsevärt. Vad är U21? Det är alltså en juniorklass för seniorer. Är man 21 eller 21+ som det i vissa fall handlar om är man redan senior och ska mäta sig med seniorer. De som är bra gör det också. U21 blir i själva verket en turnering för sekunda seniorer. Fokus ligger egentligen för de bästa på att etablera sig i klubblag och riktiga landslag. I praktiken är det en turnering för B-spelare. Hungriga på framgång suger dock media tag i varje möjlighet till att få vifta med den svenska flaggan. Idrottsligt finns det inte så mycket substans, men media ska sälja och tyvärr verkar nationalistiska strömningar ligga i tiden. Förväxla dock inte uppmärksamhet med idrottslig prestation.

Vill man veta något om hur bra vi presterar, får man titta på annat håll. Klubbfotbollen är mindre reglerad och tjänar bättre som måttstock. I den mån europeisk klubbfotboll är reglerad, så är det till vår fördel. Vi har varit så dåliga, att man har tvingats zonindela och favorisera dåliga fotbollsländer som vårt för att vi överhuvudtaget ska få ut något lag i de europeiska cuperna. Analysen är entydig. Vi underpresterar. Att media fullständigt går i spin när MFF nu undantagsvis kvalar in är ett bevis på detta. Det är 32 lag som kvalar in! Det är inte direkt ett mirakel när ett lag, i undantagsfall, kvalificerar sig. Vi borde regelmässigt kvala in flera lag till de europeiska cupspelet om vi normalpresterade.

En ännu bättre måttstock är att gå ner på spelarnivå, där är regleringen nästan obefintlig. En något grund analys ger vid handen att våra spelare antingen spelar i sämre ligor eller i bästa fall i sämre lag i bättre ligor och många nöter bänk. Det gäller tom. våra landslagsspelare. Flera av sveriges bästa fotbollsspelare platsar inte ens i medelgoda eller mer mediokra klubblag i Europa!  Det är inget tecken på framgång. Det finns några enstaka undantag, men det duger inte. 

Jag har sett mycket allsvenska matcher och slående är att få idrotter accepterar den låga prestationsnivå som bjuds. Frisparkar, alltså på liggande boll, träffar sällan mål. För att inte tala om när bollen råkar röra på sig vilket ju är normalläget. Ibland ska man vara glad om bollen ens träffar kortsidan på arenan. Inlägg är för långa eller för korta, sällan i boxen. Hörnor samma sak, trots att förutsättningarna är helt fasta, och ett identiskt genomförande borde gå att åstadkomma gång på gång. Passningar till ytor där ingen medspelare är, eller har förutsättning att ta sig. Egna bollar som slås alldeles för långt framför sig, så att försvarana enkelt kan ta den. Meningslösa försök till skott rakt igenom 80-90 kg motståndare. Spelare som inte har kondition för att spela i högt tempo 2x45 min, ofta klarar de inte ens det lägre tempo som allsvenskan allt som oftast håller i 90 min. Det är inga ideellt arbetande idrottare jag pratar om, utan heltidsavlönade spelare. I andra idrotter skulle ingen acceptera den låga kvalitén. En basketspelare skjuter tusentals skott år in och år ut på träning och levererar med hög procent. Nöter, nöter, nöter. En fotbollsspelare borde kunna slå ett inlägg eller skjuta ett skott med bra precision utan att ens se målet, bara genom att veta var på planen han befinner sig. I stort sett med förbundna ögon, bara därför att han har gjort det tusentals gånger på träning. Passningar till spelare i rörelse borde sitta i ryggmärgen, men det gör det bara om man tränar det tillräckligt mycket. Nödvändig kondition kommer inte med frukosten eller framför videospelet. Det kräver många mils löpning, lite bolldrillar och stötvisa konditionspass räcker inte. Träning som krävs ovanpå all nödvändig bollträning, inte i stället för. Det krävs dubbla pass stora delar av året. Det funkar inte att dra igång träningen i januari, som de allsvenska fotbollsklubbarna gör. Vi är inte på Gunnar Nordahls tid. Strikt sett skulle allsvenska fotbollsspelare inte kategoriseras som elitidrottare, idrottsligt sett, i någon annan stor sport. Träningsläran måste uppdateras. Inom löpningen insåg man redan på 60-talet att det går att träna mer, mycket mer. Kroppen klarade mer än vad som tidigare ansågs vara möjligt. Det kräver förstås genomtänkt progression från en nivå till nästa. Åratal av ökande träningsdoser tills en optimal nivå uppnåtts, vilken kan skilja sig från individ till individ. På uppnådd nivå finns det sedan obegränsat med träningskomponenter att spela med för att eventuellt lyckas vispa grädde på moset.

Tillbaka till fotbollen. Det är lite lustigt att läsa och höra förståsigpåarnas analyser av ”kollapsen” på Friends. Förbundskaptenen har misslyckats och borde avgå är en av de vanligare analyserna. Jag är ingen stor fan Hamrén, mer korrekt är nog att jag är likgiltig. Jag inser dock att hans betydelse är relativt ringa. Problemet är ju att svensk fotboll är för dålig. Varför kommer ingen krönikör eller expert fram med den uppenbara slutsatsen? Och lösningen blir förstås att svensk fotboll måste struktureras om fullständigt. Och iom det svensk idrott, eftersom fotbollen är en stor del av vår idrott och det virus som förpestar den. Det hjälper inte att byta plåster på djupa sår där blodet forsar. Det räcker inte alltid ens att sy. Ibland behöver patienten opereras. Problemet är att åtgärderna som behövs ger resultat på en horisont av generationer. Det tålamodet finns inte. I företagsvärlden pratas det om kvartalsekonomi. Inom många delar av ungdomsidrotten vore det en evighet. Här är tyvärr blicken inte höjd längre än till nästa match.