lördag 7 augusti 2021

Tack och lov för Eurosport!

Precis som jag förutspådde, slaktar kanal-5:s produktion löpningarna. Allt fokus på hopp och kast. Man klipper tom. i 800m-loppen! Man hoppar över presentationerna allt som oftast och när man inte gör det har man sällan något spännande att säga om deltagarna, även fast det finns oändligt att gräva från för den som är insatt. Problemet är förstås att de inte har koll på deltagarna, mer än de som kan utläsas från världslistor och resultat från mästerskap eller möjligen DL-lopp. Mellantider som tittarna har missat upplyser man inte om. Ofta saknas mellantider och analyser av dem saknas regelmässigt. Kommentatorerna på Eurosport har en helt annan kompetens vad gäller löpning. De har koll på väldigt många av deltagarna från många delar av världen. Bra koll också på amerikansk collegelöpning, med tanke på att det för närvarande är den främsta plantskolan för löpare och då inte bara amerikaner, utan löpare från hela världen. Varför är de bättre? Förmodligen för att de gör jobbet. Alltså inte bara tittar i världslistor, utan de är också ute på tävlingar lokalt och runt om i världen. De har en relation till löpningen och löparna. Den skapar man inte från papper utan det krävs att man är ute i verksamheten.

Det var låga odds på att femman skulle utnyttja löpning för reklamavbrott och då inte bara korta snabba utan oändliga reklamavbrott, efter vilka nästa heat redan har börjat sedan länge. Eurosport har också reklam, men väsentligt kortare och mellan loppen. Femman skulle kunna visa loppen i sin helhet, efter reklamavbrotten, men väljer att inte göra det. På femman verkade man inte vilja missa ett endaste hopp eller kast oberoende av vikt och kastade upp löpning i ett litet fönster, en bråkdel av TV-skärmen, för att sedan nästan regelmässigt gå över till helskärm för hoppet/kastet. Eurosport köade istället upp hoppen/kasten i högre grad och kunde i lugn och ro visa de av intresse senare. Hur svårt kan det vara. Vissa all löpning, vilket innebär att de ändå kan använda typ 90% av sändningstiden till teknikgrenarna. De kan om de så önskar visa vartenda hopp/kast med repriser och allt annat krimskrams som de tydligen anser vara bra TV.

Löpningen under OS har varit obegripligt bra. Herrarnas och damernas 1500m har haft startfält och lopp av friidrottshistoriska proportioner. Detta medan Femmans kommentatorer har ylat över teknikgrenar, som rent objektivt har hållit, med några få undantag, mycket beskedlig nivå. Ibland pinsamt låg nivå. Om man jämför resultatnivån som presterades i teknikgrenarna med vad som krävdes att gå till final på 1500m för respektive kön, kan man konstatera att så är fallet. På herrsidan skulle ingen deltagare i diskus eller längd ha tagit sig till final på 1500m. För övriga teknikgrenar på herrsidan höll endast någon eller några enstaka per gren1500m-finalnivå. På damsidan ser situationen liknande ut. I längd, diskus, spjut och sjukamp höll ingen damernas 1500m-finalnivå. I övriga grenar hittar man bara enstaka på denna nivå. Herrarnas spjut och damernas höjd återstår ännu. Det är oklart varför svensk produktion och kommentatorer har ett sådant teknikfokus. Förmodligen underblåses det av att svensk media generellt och SFIF övervärderar svenska teknikaktivas prestationer å det grövsta på bekostnad av löpningen.

Om nu sändningarna på Femman har varit undermåliga, vad ska man då säga om Patrik Ekwall? Han hade tydligen fått en roll som någon form av idrottsligt allvetande orakel. När det gäller friidrott måste det ha varit svårt att hitta någon mer malplacerad. Han recension av 100m-final var en riktig kalkon. Den var tydligen ”ohistorisk”. Där fick han nog gräva djupt i ordböckerna och århundraden bakåt i tiden för att hitta användningen. Han menade i alla fall att ingen skulle minnas den. Beviset byggde mest på att Carl Lewis eller Usain Bolt inte var med. För tusan, han får uppgradera sina friidrottshistoriska kunskaper. Man kan inte leva kvar i 1980-talet. Sprintlöpningen har mycket annat än Carl Lewis. Den här gången bl.a. både europarekord och asiatiskt rekord. Vi hade Andre de Grasse med nu 9 globala sprintmedaljer, spännande stafetter, för ovanlighetens skull en italiensk 100m-segrare samt en italiensk 4x100m-viktoria. Att han inte ser något historiskt i sådant, för stå för honom. Order ”ohistorisk” passar i alla fall bra in på honom själv och jag hoppas att hans tid som friidrottsorakel snart är historia.

Som sagt tack för att Eurosport finns. De har haft initierade kommentatorer, med mer distans till det hela. De har också sluppit att bära den svenska ryggsäcken och den stelhet som kännetecknar svenska idrottskommentatorer. Eurosport har kommentatorer med ett mer avslappnat handlag och tom. kan bjuda lite på själva och lite humor.

Svenska kommentatorer brukar nämna Lennart Hyland som förebild. Det kanske är det som är problemet. Idrottsmedia på den tiden verkade under helt andra förutsättningar. Det fanns en kanal som alla lyssnade/tittade på. Det krävdes egentligen ingenting för att bli ”folkkär”. Nu finns det konkurrens. Kom igen. Det är dags att de hottar upp sig och hänger med in i 2020-talet. Lämna 1950-talet bakom er. Sven Jerring och Lennart Hyland är ”ohistoriska” som Patrik Ekwall skulle ha sagt.