torsdag 11 mars 2021

Löpning i media

Jag har tidigare ställt frågan om vad världsklass innebär. Ja, det kan man verkligen fråga sig efter att ha sett ytterligare SVT-sändningar där detta epitet kastas ut och landar okontrollerat. Damernas längdhopp, ofta föremål för kommentatorernas överord, så även denna gång. Det presenterades som ett världsklassfält. Ja, tjena! Det krävdes 6.55 för att gå till final. Löjligt! Det krävs regelmässigt betydligt bättre resultat än så för att gå till final i t.ex. löpgrenarna och detta även fast tider inte ens är den viktigaste parametern för avancemang. I alla löpgrenar slogs många löpare ut på en nivå långt över längdhoppsresultaten. I de flesta löpgrenarna skulle de inte ens vara i närheten att ens kvalificera sig till tävlingen på ”6.55-nivån”. Noterades det hur tufft det var att gå vidare i löpgrenarna i Torun? Knappast! På 3000m krävdes resultat motsvarande 6,79m och på 1500m c:a 6,86m. Och hur kan de missa den exceptionella och förmodligen helt unika prestation som Jakob Ingebrigtsen stod för? 1500m och 3000m på inomhusmästerskapen brukar vara en strid på tiondelar och ofta hundradelar. Tveksamt, om någon har dominerat så starka startfält i ett internationellt mästerskap tidigare. Trist när så makalösa idrottsliga prestationer inte får den uppmärksamhet som de förtjänar och inte heller förmedlas till tittarna. I SVT var inte 3000m-loppet ens värt att visa mer än sporadiskt! Trestegssrepriser hade tydligen ett större ”medialt värde”.

Tyvärr, saknar media resultatmässiga referensramar, eftersom de som ska förmedla vår idrott helt saknar en relation till löpning. De kan helt enkelt inte förhålla sig till prestationerna. ”Experterna” saknar egen erfarenhet. Försöker man göra något åt det? Nej, hittills har man haft stavhoppare, höjdhoppare, längdhoppare, mångkampare, tenikgrenstränare etc. som expertkommentatorer. Hur tänker man att de ska kunna tillföra den erfarenhet som krävs för att på ett tillfredställande sätt levandegöra löpningen för tittarna?

Löpningen är utan jämförelse den största grengruppen inom friidrotten vad gäller antalet utövare och konkurrensen är mycket tuffare än inom teknikgrenarna, vilket man inte behöver vara statistikprofessor eller raketforskare för att kunna konstatera. Det är också den största grengruppen på friidrottens grenprogram. När ska tittarna få den experthjälp från kommentatorerna som de behöver för att tillgodogöra sig löpningen på det sätt som de faktiskt förtjänar? Löpningen är på många sätt betydligt mer komplex än någon annan gren inom friidrotten. Jag är innerligt trött på att höra den ena dumheten efter den andra från rena lekmanna ”experter”. Jag är rätt trött överhuvudtaget på TV:s friidrottsexperter. En normalbegåvad mellanstadieelev skulle klara det lika bra. Ja, det är bra att träffa plankan. Det gäller att få med sig farten från ansatsen i hoppet. Hm, annars borde de väl bara stå vid plankan och hoppa. Vi börjar bli bekanta med att det finns mjukare och hårdare stavar. Det verkar också vara bra när tekniken stämmer. Det brukar inte heller vara så svårt att se att någon river med bålen på uppvägen. Ja, hur ska man kunna missa det efter fem repriser. Huruvida rotationen och övrig teknik var bra eller inte i diskus eller kula brukar resultatet visa, knappast något som intresseklubben antecknar flitigt.

Nej, vi behöver en expertkommentator som kan löpning. En som har egen erfarenhet av att tävla och samtidigt följer löpningen 24/7 året runt i Sverige och på annat håll. Det krävs ett genuint intresse eftersom löpning idag är en året-runt-sport. Det finns i stort sett inte en död punkt på hela året. Varje vecka avgörs någonstans i världen löpning på hög nivå, sådant som en expert ska ha koll på. Ofta blir TV-kommentatorerna helt överrumplade av aktiva, som de inte har hört talas om, fast alla som är insatta i löpning vet att de är superstjärnor. Deras resultat och meriter är överväldigande, men kommentatorerna har inte en aning. En expertkommentator ska dammsuga webben efter resultatlistor och webbsändningar löpande. Helt enkelt göra jobbet skulle man också kunna säga. Jag och många med mig kräver en förändring. Svensk löpning håller en mycket hög nivå idag och framtiden ser väldigt lovande ut. Det är dags att väcka media nu. Intresset är stort, men informationsflödet är magert.