lördag 15 februari 2020

Glasgow – Müller Indoor GP


Galan i Glasgow visades på TV9 alltså en av kanalerna i Discovery-konglomeratet. De som har rättigheterna till OS-sändningarna. Och tänk, de visade hela löpningarna! Vilken grej! Det är vi inte vana vid. Sändningen var 2 tim 30 min och löpningarna tog totalt 13 min. Tänk att de lyckades med den enorma bedriften att upplåta hela 13 min till löpning av de 210 minuterna som fanns att tillgå. Det måste anses vara ett produktionstekniskt mästerverk. Tyvärr, lyckades inte kommentatorerna lika bra. De annars så säkra paret, Tommy Åström, kommentator och Peter Häggström, bisittare, hade något av en härdsmälta och måste ha trott att de satt i radio! Istället för att kommentera i synk med bilderna, kommenterade det som bara de såg i arenan?! Och, istället för att inse sina misstag, så började de skylla på bildproduktionen. Bildproduktionen var helt perfekt för oss TV-tittare. Vi fick se löpningarna och under de återstående möjliga 2 tim och 17 min, fick vi se det av intresse som skett på teknikbanorna. Enda problemet var att kommentatorerna som sagt redan hade avslöjat vad hänt.

Tyvärr, vi får hoppas att han har fel, utlovade Tommy Åström att under OS kommer hans kanal att ta över och visa det som de vill visa. Vi bävar. Tillbaka till endast korta brottstycken av löpningarna, ofta bara starten och om vi har tur målgången. Istället kommer vi att matas med övertrampshopp i minst 3 tre repriser, överdragskläder av och på, promenader till läktaren och långa diskussioner med tränare, meningslösa eftersom vi förstås inte ens hör vad som sägs. Detta kompletteras med rivningar på låga höjder, repriser av detta på längden, bredden, tvären och sniskan. Allt medan att löpningar av högsta världsklass fortgår i det fördolda, fast att det finns oändlig sändningstid att visa löpningarna i sin helhet, utan avbrott, och alla hopp och kast av intresse. Som grädde på moset skulle de hinna visa nästan hur mycket repriser av rivningar och övertramp, kanske t.o.m. klädbyten i slomo.

Frågan är, när ska svenska TV-producenter av friidrott lära sig hur friidrott fungerar och kunna presentera det, så att vi tittare får full valuta för den tid vi lägger på sändningen. Det går att både visa löpningarna i sin helhet, tar bara upp en bråkdel av sändningstiden, och att visa allt av värde från teknikgrenarna, så att upplevelsen av dem blir av världsklass. Det krävs bara lite kunskap om friidrott och att de som redigerar och klipper jobbar hårt för att skapa en sändning som utnyttjar sändningstiden på bästa sätt. Jag förmodar att de i produktionsteamet är avlönade, så det är faktiskt det minsta man kan begära.  

Förresten, när ska Tommy Åström sluta att driva sin tes om att européer är dåliga i löpning (ganska klar europeisk dominans här i Glasgow för övrigt, skygglappar?) och bra i teknikgrenar och att vi därför ska visa teknikfriidrott framför löpning? Vilken planet kommer den kunskapen från? Har TV-satelliterna fått in någon främmande planet? Både svensk och europeisk löpning är alldeles lysande i förhållande till resten av världen. De framskjutna placeringarna i teknikgrenarna beror endast på att de är här i Europa som de utövas i någon högre grad. I Sverige kan jag konstatera att en ranking av våra svenska friidrottare som väger in grenarnas konkurrenssituation, visar att endast 9 av de 100 bästa friidrottarna är teknikaktiva. 91 är sprinters och löpare! I en grenranking baserad på topp-3 i varje gren finns det 21 av de 42 mästerskapsgrenarna, som har tre aktiva som når rankinggränsen. Av de grenarna är det bara två teknikgrenar och de hamnar på plats 15 och 21.