söndag 31 januari 2016

Amerikanska inomhussäsongen är i full gång

USTFCCCA (United States Track and Field and Cross Country Coaches Association) listar 75-80 universitetstävlingarn under helgen som gått. Ofta 2-dagarstävlingar med stort deltagande. Störst är förmodligen tävlingen i Boston, John Thomas Terrier Classic. På herrsidan kör man tex 40 200m-heat, 31 på 400, 19 800m, 20 Mile, 10 3 000m och 5 st 5 000m-heat. På damsidan nästan lika många. En intensiv, men rätt kort inomhussäsong. Tillfällena att prestera kvalresultat till NCAA-indoor i Birmingham, Alabama, måste väljas med omsorg. De 16 aktiva med bästa resultaten vid kvalperiodens slut får en biljett. Inga wild-cards delas ut och inga regionals genomförs. De enda möjligheten att komma med är om någon högre upp på listan avstår, i praktiken pga. skada eller val av start i annan inkvalad gren. Alltså svårt att vara riktigt säker förrän kvaltiden har gått ut och alla resultat har rapporterats in. Tufft, men rättvist.


Elmar Engholm och Joel Durén har kommit igång med tävlandet. Elmar gör sitt fjärde år på New Mexico och Joel sitt andra på Texas-Arlington. För Elmars del är det dock bara tredje inomhussäsongen, eftersom han avstod första vinterns tävlande pga. en skada. Joel gör sin första inomhussäsong, då han ofrivilligt tvingades avstå första vintern pga. elgibilitetsstrul. Nu är han i alla fall igång och är både fri att tävla för skolan, som andraårsstudent och skadefri. Två tävlingar har det blivit, båda mile-lopp. För två veckor sedan blev det en 4:e-plats, 4.14 på Texas A&M Invitational och nu i helgen 4.15 som tvåa i Houston Invitational. En bra inledning efter närmare 1,5 år utan något riktigt tävlande. För Elmars del har det också blivit två tävlingar, båda på hemmaplan i Albuquerque. Förra helgen ett 800m-lopp för att komma igång efter en månad i Europa med resor, höghöjds- och tidsomställning. På något tunga ben blev det 1.53. Nu i helgen blev det lite av ett träningsupplägg, men ett 12 km tempopass på fredag och en dubblering med ett mile-lopp och ett 800m-lopp på lördagen. Inga fantastiska tider, 4.10 och 1.53 på den höga höjden, men en bra känsla och lovande inför resten av inomhussäsongen. 

Om man vill se resultat från universitetstävlingar och aktuella listor för dem som tävlar på amerikanska universitet, är tfrrs.org den bästa källan. Det går att söka på aktivas namn eller tävlingar som de deltagit i. En typ av resultatdatabas som naturligtvis svensk friidrott också skulle ha. Det är fortfarande natt i USA, men de flesta av gårdagskvällens tävlingar trots tex. 37 fulla 200m-heat i Boston finns redan tillgängliga och alla listor är up-to-date. I Sverige kör vi fortfarande stentavlemodellen.