söndag 28 augusti 2022

Spänna bågen

Mästerskapen som genomförts har med tydlighet visat hur viktigt det är att optimera sina möjligheter i försöksloppen, för att ha en chans att gå vidare. De allra bästa kan klara sig även med misstag under loppet, men de flesta är i en situation att alla andra är lika bra eller bättre än en själv. Flera gick vidare tack vare att de optimerade sina chanser genom att springa klokt. Ännu fler åkte ut för att de inte gjorde det. Media och kommentatorer, som bekant inte är där för att de förstår sig på löpning, har en tendens att hylla de som minimerar sina chanser att gå vidare genom att springa med huvudet under armen. De kallar det att "spänna bågen". Inget begrepp kunde vara mer missvisande. De spänner inte bågen, snarare ställer de sig på startlinjen och knäcker bågen över ena knäet. Vad gör de för fel då? Ett fel är att öppna på tok för hårt. Löpning är inget trolleri. Att öppna i en fart långt tuffare än vad man någonsin har klarat av förut ser bra ut och hyllas som sagt av kommentatorerna, men slutar utan undantag med ett haveri. Och nej, det är inte modigt. Att supa upp sina chanser direkt på det sättet är bara otroligt dumt.

Mer vanligt fel är att inte hålla innerspår, utan att härja ute i både andra, tredje och fjärde spår. I ett SM-försök är det inget problem, men på EM och VM blir det dyrt. Bana två är 6-7m längre än sargen. Redan på 800m innebär det 12-14m! För damer i 2:00 fart innebär det närmare 2 s extra löpning. Det är inget handikapp som man har råd att ge en löpare som är jämngod eller bättre än en själv. För herrarna i ett 1:46-lopp handlar det om c:a 1,7 s. En evighet i de här sammanhangen.

Även om man nu har haft ett förmånligt spår i 500m, så finns det ytterligare fallgropar att falla i. Av någon anledning inbillar sig många att det bästa att göra då är att på bortre lång runda alla konkurrenter. Problemet är att många andra har precis samma briljanta idé. Tyvärr, det slutar allt som oftast i fjärde spår utan att man har passerat en enda löpare. ”Det gick ju hemma ju!” Du är inte hemma! Du tävlar mot löpare i Europa- och världseliten och du har ett PB och ett SB som tillhör de sämsta i fältet. Du måste vara iskall och chansa. Det är också förvånande hur ofta det öppnar sig på innerspår, eftersom som sagt, många ska ut och pröva lyckan längre ut. Även om det inte öppnar sig någon autostrada på bortre lång är slaget inte förlorat. Även i kurvan, speciellt i utgången av den är lockelsen stark att gå ut i spåren. På upploppet växer den lockelsen ytterligare. Det är nästan mer regel än undantag att innerspår öppnar sig som en Pandoras ask. Jag har upprepade gånger sett att även ledaren som har fritt spårval, ändå lämnar innerspår. Galet, närmsta vägen mellan två punkter är som bekant en rät linje, men det är absolut inte ovanligt. Många lopp och medaljer har förlorats den vägen. Jag har själv gjort misstaget att ligga kvar på axeln på löpare som successivt drivit utåt. Några gånger har jag i princip fått tränga mig förbi för att överhuvudtaget komma i mål inom banans bredd, speciellt inomhus där banan är smalare.

Jag pratar alltså om försökslopp där du tillhör de ”sämre” i startfältet, men ändå när stjärnorna står rätt faktiskt kan gå vidare. Att då försöka optimera sina chanser; det är att spänna bågen. Att det ändå inte gick får du leva med, men du gav dig i alla fall chansen. Grundläggande är att till nästan vilket pris som helst hitta ner till innerspår så snart som möjligt, även om det i det skedet innebär en plats i ”kön”. Sedan gäller det att läsa av tempo och konkurrenter. Naturligtvis ska du inte vara dummare än att om löpare framför dig har en dålig dag och släpper luckor framåt, passera och raskt hitta innerspår framför. Beslutet måste tas snabbt, baserat på tempo och egen bedömd förmåga. Du måste också vara beredd att försvara din position på innerspår, lättare i kurvan än på rakan. Det är på rakorna som du kommer att få flest utmaningar. När du väl avancerar gäller det också att i första hand göra det på rakorna och se till att du kommer att nå ett bra spår innan kurvan. Ofta ser man halvhjärtade försök att passera som slutar med att löpare blir hängande långt ut genom kurvan. Det kan krävas lite fartlek för att försvara sin position. Trycka lite mer på rakorna och slappna av lite mitt i kurvorna. Det finns löpare som har satt i system, speciellt inomhus, att gå hårt på rakorna och sänka tempot i kurvorna, utan att för den skull släppa förbi någon, varpå alla bakom börjar springa in i varandra. Det fanns några portugiser som "back-in-the-days" var framgångsrika inomhus med sådan löpning.

Personligen sprang jag 1 500m på tio SM och missade aldrig finalen. På den tiden var det ibland både 4 och 5 heat. Nu tror jag inte att jag då var tillräckligt klok för att ha fattat grejen, utan gick oftast vidare för att jag borde gå vidare oberoende av taktisk finess. Ett par årgångar i början var det kanske mer ovisst om avancemang, men det var SM och utrymmet för misstag var större än vid ett internationellt mästerskap. Jag minns dock många löpare av finalkaliber, som missade finalen. Ibland, trots att både kapacitet och form egentligen borde ha inneburit final.

Under sommarens VM och EM, såg jag definitivt många som antingen gick vidare för att de sprang smart eller åkte ut för att de inte gjorde det. Inget unikt för svenska löpare, utan det gällde över hela linjen. Jag nöjer mig med ett exempel. Hanna Hermanssons taktiska smartness skördade stora triumfer. Se och lär!