onsdag 8 juli 2020

Vad är en gala?


Rapporteringen från kasttävlingen i Helsingborg, 21 juni, fick mig att fundera över innebörden av ordet gala. I media användes olika varianter av ordet gala, friidrottsgala, kastgala eller bara gala för ”tävlingen”. Den som var där, alltså nästan ingen, eller har sett någon video därifrån kan i alla fall konstatera att gala i den betydelse som, jag vågar lova, de flesta lägger i ordet var det inte tal om. De sammanhang och konnotationer som ordet normalt förknippas med är fest, happening, tävling med lite grädde på moset, klackar i taket, något utöver vardagen… Här handlade mer om ett träningspass på Heden. En märklig variant av tävling som inom diskusen det går 13 på dussinet av. Det idrottsliga värdet av dem är mycket begränsat, eftersom de inte avgörs på en plats eller på ett sätt som påminner om en normal tävling. Vi hittar ett blåsigt fält någonstans och så drar vi dit några kompisar som också gillar att kasta saker och så kallar vi det tävling. ”wherever I lose my hat is my discus arena” (jo, när hatten blåser iväg alltså, fritt efter Marvin Gaye).

Egentligen inget fel i det. Folk måste ju få kasta saker om och när de vill. Problemet är den vikt som läggs vid evenemangen. Att räkna dem i statistiken är tveksamt. I andra grenar pratas det, aktuella frågor, om påverkan av teknisk utrustning, t.ex. Nikes Vapor Fly. Jag hör aldrig något ifrågasättande av resultaten i riggade kasttävlingar. Det må vara hänt och jag borde bry mig mindre. Men, historiskt har dock den här typen av tävlingar faktiskt tjänat som underlag till uttagningar till mästerskap! Alldeles obegripligt. Efter 100 försök på olika kastplaner med olika vindar, från bris till styv kuling, lyckas en kastare få på skiten i ett kast som landar en centimeter över en gräns, typiskt 65m eller så (alltså jämförbart med 3.52 på 1500m eller 1.53 på 800m), och vips bär det av till något mästerskap någonstans. Resultatet där är sedan regelmässigt ”tre röda” eller en flirt med 60m-linjen. Inte så konstigt då vindtunneln byts mot en inhägnad stadion och 100 kast mot tre. För löpare är situationen den omvända. Här krävs det regelmässigt startfält av mycket god nivå och gärna ett stadion för att ens kunna komma i närheten av en kvalificerande tid till ett mästerskap. Ofta moment-22, eftersom man för att komma med i sådana sammanhang krävs att man redan presterat en tid på den höga nivå som man suktar efter. Här duger det inte med en 1500m-tid från en bana ner för avenyn med vinden i ryggen och solen i tankarna. Kvalificering till kastmästerskap borde kräva att resultatet görs på en riktig tävling av hög kvalitet, i praktiken endast på Diamond Leugue-tävlingar eller motsvarande.

Tillbaka till galor. Hur kommer det sig att när det gäller hopp och kast kallas småtävlingar, närmast träningspass+ för gala, hoppgala/kastgala, medan en motsvarande tävling för löpare inte får epitetet gala? Detta trots att flera av löptävlingarna hållit betydligt bättre klass än de sk. hopp-/kastgalorna och dessutom har tillräckligt med tävlande för att det ska kunna anses vara en riktig tävling.

Media förstår inte hur styrkeförhållandet ser ut i svensk friidrott idag. Svensk löpning dominerar totalt inom svensk friidrott i en jämförelse med världskonkurrensen för respektive gren. Trots detta trummar SFIF ett diametralt budskap i sin kommunikation. ”Se när svenska stjärnorna snackade upp Karlstad GP”. Ja, vad ska man säga. Jag är ju luttrad så det överraskar inte, idel hoppare och kastare. Att det finns löpare på plats som är betydligt bättre än flertalet av uppsnackande ”stjärnorna”. Startfältet på 1500m herrar, 2019 års bästa svenskgren, är galans klart starkaste, men det kvalificerar den inte ens för omnämnande bland höjdpunkterna i förhandsinformationen. Som man ropar heter det…

Jag känner mig nästan tvungen att travestera Uffe Lundell, ”en gala utan publik och nästan utan deltagare är också en gala”.