måndag 23 mars 2020

Vad är en drömgräns?


Ja, det kan man fråga sig. Svaret som ofta ges i den här typen av frågor är nog att det ligger i betraktarens ögon. Ett annat svar skulle kunna vara att det beror på vad man drömmer om. I mer allmänna termer borde en drömgräns vara något som innebär en svåruppnåelig barriär. Inom friidrott något som även med hänsyn till andra grenar står sig väl.

hopppkastnyheter.se (a.k.a. friidrott.se) hade en drömgränsrubrik häromdagen, som får en att undra, ”Gustav Liberg näradrömgränsen”. Det visade sig handla om diskus. Hur långt har han kastat? Närmare 70m eller ännu längre? Långt måste det vara i alla fall. Nej, det var inte 70m eller ens i någon omedelbar närheten. Kastet var snarare i närheten av 60m! Världsrekordet ligger på 74m och världsårsbästat på närmare 72m. Alltså 60m är ett ”giant leap” från världskastarna.

I en jämförelse med andra grenar, och framförallt löpgrenarna, är 60m ett resultat som ligger så långt från världseliten att beteckningen drömgräns blir väldigt urvattnad. I min harmoniserade världslista med en resultatspridning analog med den på 100m, krävs det 63,71 för att ens komma med på sista plats, plats 5 936. På den nivån motsvarar varje centimeter ungefär 30 kastare. Utan att öka spridningsmåttet, vilket troligen vore aktuellt då resultaten sjunker, skulle 60m motsvara en plats runt 17 000 på världslistan. Enbart med en rak jämförelse av avstånden mellan 60m och världseliten och motsvarande på t.ex. 1 500m motsvarar handlar det om 4 min+. Hur ofta ser vi en artikel när någon löpare för första gången närmar sig 4 min på 1 500m? Betraktarens ögon måste vara väldigt skumögda för att överhuvudtaget ha tyckts sig sett en sådan.

Visst, i dessa tider, tom på idrott, får man vara glad över det lilla som händer av aktiv idrott. Tyvärr, är detta dock inget som går att förklara med Corona-kortet, utan så här ser det generellt ut på hoppochkastnyheter. Nedslagsmärket för uppmärksammande av löpningsresultat ligger med god marginal närmare 70m än 60m. Och användandet av begreppet drömgräns i sådana sammanhang finns nog inte ens i ordlistan.   

En till aktuell "drömgränsstory" på samma tema på hoppokastnyheter, "Ragnar över drömgränsen". Gränsen visar sig vara 70m alltså 12m från WL, 2019! För att inte tala om världsrekordet strax under 17m bättre! Som 100m-löpare hade det inneburit en plats runt 12 000... På längder runt 70m ligger det 25 100m-löpare per centimeter. Jämfört med 1 500m kan 70m jämföras med ett resultat alldeles under 4 min. Som sagt fler drömgräns artiklar när någon ny löpare går under 4 min efterlyses. Gärna med bild och intervju, tack.