måndag 23 september 2019

SM i Karlstad i backspegeln


SM I Karlstad har lagts till handlingarna. Mycket var bra i Karlstad. Framförallt var det uppfriskande att man vågade prova nya grepp i ett sammanhang där inget nytt har hänt sedan OS i Stockholm på V-Gurras tid. Jag har inte koll på allt som ingick i evenemanget, men några saker noterade jag i alla fall. Att låta publiken komma närmare utövarna var ett sådant grepp som var värt att notera. Sedan kanske inte genomförandet var optimalt. Bättre hade varit att lämna tre banor öppna, så att tex. 800m-försök inte hade behövt vänta, utan kunde ha genomförts under hoppandet. Det hade ytterligare förstärkt känslan av närhet för publiken. Dessutom fanns det en TV-publik att ta hänsyn till och den sändningen blev lite parodisk när man under 1,5 timmar bara visade damer höjd, höjdhopp på i huvudsak mycket beskedlig nivå. Och sedan var sändningen slut när det var dags för 800m-lopp, svensk friidrotts starkaste gren ur ett internationellt perspektiv 2018 på herrsidan (och näst starkast efter 1 500m på damsidan).

I övrigt var det mycket på marginalen som man tänkt på i evenemanget och det är den typen av detaljer, som skiljer ett vanligt SM-evenemang från ett kvalitetsevenemang. Vi är vana med att ett SM-evenemang ofta precis klarar minsta möjliga för att överhuvudtaget fungera, sällan att man satsar på att överträffa förväntningarna. I Karlstad kände jag att man siktade på att göra varje del så bra som möjligt och inte bara klara ”ingångshöjden”. Uppdaterade dagsprogram med finalfälten var ytterligare ett bra grepp. Internationella mästerskap brukar ha det. Det skulle kanske kompletteras med föregående dags resultat också.

Det som saknades, som vanligt, var presentationerna av löparna, alltså medel- och långdistans­löparna. Presentationerna är speakerns viktigaste uppgift. För teknikgrenar och korta löpningar görs det genomgående, men så fort det blir 1 500m eller längre så görs det inte! Varför? Det är ju i dessa grenar det behövs mest. I sprint håller sig löparna på skilda banor och är därför enklare att identifiera och i teknikgrenarna står det på tavlan vem som står på tur. Presentationerna måste också bli mer informativa. I finalerna ska alltid PB och/eller SB anges och i förekommande fall någon merit. Det behöver publiken få veta och det ökar publikens intresse och kan förvandla anonyma deltagare till vad de är finalister i ett svenskt mästerskap. Vi måste bygga historier och identifiering av aktiva är en förutsättning för det. 

Men varför blir SM ändå inte så bra som det borde kunna vara? Den absolut viktigaste orsaken är tidsprogrammet! Andra orsaker är tidsprogrammet, tidsprogrammet och tidsprogrammet. Hur kan någon av människa född tro att det fasta tidsprogrammet som arrangören måste förhålla sig till är bra för evenemanget? Och vad ger oss rätt att utsätta fansen för något så sömnigt som detta SM-tidsprogram? Det gäller både publiken på plats och via TV-sändningen. Deras existens negligeras totalt. Extra problematiskt då SVT körde långa direktsändningar på riktig TV, unikt så vitt jag kan minnas, och så får dem det här!? Även de som är genuint intresserade av friidrott undrar hur det var möjligt att supa bort en sådan möjlighet. Vi måste skapa ett modernt arrangemang med ett attraktivt tidsprogram. Häng med så kommer ni att få ett sådant. Tyvärr, är SM-tidsprogrammet svårare att ändra än Sveriges grundlag. Förmodligen måste hela förbundsstyrelsen avgå och många förbundsmötesdelegater bytas ut innan någon ändring överhuvudtaget är möjlig. SM är inte någon sällskapsresa och cocktailparty för klubbledare och tränare. Det kanske behövs sådana också, men inte under SM. 

Jag har beskrivit en del av problemen med SM tidigare och då berört tidsprogramsproblematiken. För att åskådliggöra hur ett fungerande program skulle kunna se så kommer här ett förslag.

Principer:
  • Tävlingens ”publika”/mediaorienterade tidsspann ska vara så kort som det är överhuvudtaget möjligt, målsättning c:a 2 timmar. Det är inte riktigt genomförbart, men inte långt borta heller.
  • Det ska bara innehålla finaler (med något undantag)
  • Svenska mästare på banan ska utses var 10:e minut, med undantag för 3 000m hinder, 5 000m och 10 000m
  • De långa kasten, 6 st totalt, ska avgöras 2 per dag, eftersom de inte kan genomföras parallellt.
  • Alla försökstävlingar avgörs under fredagen.
  • Alltså två fullmatade finaldagar, lördag-söndag, de normalt två klart bästa publikdagarna.
  • Fredagens program kan vara så långt som behövs för att genomföra nödvändiga försök och möjliggöra dubbleringar. De finaler som genomförs fredag, 2x10 000m och 2x ett långt kast, ska ligga samlat sent i fredagens program.  


Tidsprogram – arbetshypotes

Det är inte skrivet på stentavlor, utan ska ses som en principinriktning. Löpningarnas spridning ligger i linje med tex. NCAA-nationals (alltså finaldagarna, fre-lör) och kan de genomföra det, så kan vi det också om bara viljan finns. Att få in teknikgrenarna inom 2 tim+-slotten är inte möjligt, men de kan börja lite innan första löpning och sluta efter. Exakt hur det görs går att mejsla fram. Det går att kombinera ihop teknikgrenarna på andra sätt mellan grenarna och könen. Hursomhelst, är det inte så dumt att ha de avgörande hoppen och kasten kvar att fokusera på när sista löpare har gått i mål. Det finns mycket korrigeringar och/eller rockader att göra, men det är absolut genomförbart. Vi får ett attraktivt evenemang för publik och media. Som grädde på moset får fler möjlighet att dubblera. Idag är det tex. väldigt ovanligt att våra bästa aktiva genomför en sådan naturlig dubblering som 800/1500.