lördag 5 januari 2019

Glädjande besked: Meraf friad av Dopingnämnden!


Även om allting annat hade varit ett justitiemord är jag sprudlande glad över beskedet. Ett mer positivt besked för svensk friidrott kunde inte önskas. Meraf är, sedan SFIF lyckades förstöra Abeba Aregawis karriär, outstanding inom svensk damfriidrott och inom svensk idrott som helhet. På damsidan är det endast Sarah Sjöström som befinner sig på hennes nivå.

Ett sällsynt klantigt arbete av Dopingkommissionen och sensationslystna personer inom media, som uppenbarligen har vägar till sekretessbelagd information, skapade ett drev som totalt förstörde Merafs möjligheter att prestera på toppen av sin förmåga under den gångna säsongen. Tyvärr, har saktfärdigt agerande dragit ut på hennes lidande ända tills nu. Med de fakta som fanns runt henne avseende genomförda tester och öppenhet runt hennes vistelser under hela hennes karriär, tillsammans med de tillkortakommanden som finns i vistelserapporteringssystemet, var ett snabbt beslut en expeditionsaffär. 

Drevkarlarna finns tyvärr kvar, men låt er inte luras av dem. De agerar definitivt inte i dopingarbetets bästa intresse; de har en helt annan agenda.

Är det här en seger för SFIF:s arbete i ärendet? Vem vet? Jag har ingen aning. De kan åtminstone inte utåt beskyllas för att ha tagit någon aktiv strid för henne. I bästa fall har de bedrivit, vad UD brukar kalla, tyst diplomati. Vilket ofta innebär att göra så lite som möjligt och hålla tummarna. Beskedet på hoppokastnyheter.se var också väldigt avmätt i relation till beslutets enorma vikt för svensk friidrott i allmänhet, och i synnerhet för Meraf som människa och idrottare.

Återstår bara att önska henne all lycka till! En tuff situation för henne, men hon är arketypen för en tävlingsmänniska. Har hon någonsin fått stryk på upploppet förut?