tisdag 11 december 2018

Stark svensk insats på Terräng-EM


De svenska löparna gjorde en ny stark insats på Terräng-EM i Tillburg. Dagens man var inte överraskande Napoleon Solomon, som trivs i Tillburg. Förra året vann han  Warandeloop som avgörs här årligen i november. I år blev det en tredjeplats. Nu följde han upp den med sitt bästa Terräng-EM hittills. Det blev till slut en mycket meriterande femte plats. För herrlaget blev den åttonde plats (av 16 lag). Kanske en liten missräkning. Möjligen var debutanterna Robel Fisha (40) och Adhanom Abraham (33) lite för heta på gröten inledningsvis. David Nilsson hade en off-dag. Kanske satt urladdningen i Japan, som ju resulterade i ett svenskt halvmaratonrekord, i benen.

Damerna gjorde däremot en riktigt vass insats som belönades med en femte plats för laget (14 lag deltog). Lotta Fougberg avancerade stadigt genom fältet, vilket till slut räckte till en 13:e plats. Övriga tjejer var debutanter i de här sammanhangen, men gjorde helgjutna insatser, lite längre ner i fältet. Lisa Havell öppnade kanske väl offensivt, men höll ändå ihop det hela vägen, 44:a i mål. Samrawit Mengsteab förivrade sig inte utan avancerad under en stor del av loppet och var till slut 23:a i mål.

Mixedstafett laget gjorde även de en stark insats. 6:e platsen (12 lag) var visserligen två placeringar sämre än förra året, men stafetten höll en betydligt bättre klass i år. Banan var väldigt svårlöpt, både tekniskt knixig i sluten och lerig och hal, då alla andra klasser avgjordes på samma bana innan. En klass som kanske är här för att stanna. En hel del placeringsförändringar och tajt mellan lagen tidsmässigt. Det svenska laget var 22 s bakom vinnande Spanien. Förra året skiljde det 38 s till vinnande lag. Till medalj saknades 11 s, ifjol 36 s. Alla fyra löparna gjorde starka insatser, med lite extra plus för Hanna Hermansson, som inte överraskande avancerade på andra sträckan.

Allra mest imponerade dock Filip Ingebrigtsen! För mig var det en sensation att han vann herrklassen. Att han var den bästa löparen på plats var klart, möjligen kan "broder Jakob", ha invändningar, men att Filip skulle räcka hela vägen i ett tunglöpt 10 k-terränglopp, trodde jag inte. Jag trodde nog mer på Henrik. Vem ska stoppa Filip Ingebrigtsen på VM i Doha, någon? Ständigt dessa Ingebrigtsens. Jakob vann för övrigt 19-årsklassen för tredje gången! 

Nu saknar vi bara ett ännu bredare svenskt deltagande. Lag i alla klasser borde vara självklart. Otroligt utvecklande. 





Lisa Havell

Lotta Fougberg

Samrawit Mengsteab

Vinnaren Filip Ingebrigtsen var framme i täten tidigt och Napoleon Solomon hängde länge med i tätgruppen. 

Napoleon Solomon

Emil Blomberg

Hanna Hermansson

Elmar Engholm

Anna Silvander

Sveriges mixedlag