måndag 2 april 2018

Svenska Friidrottsförbundet kväver alla försök till förändringar


Årets förbundsårsmöte visar med all önskvärd tydlighet SFIF:s rabiata motstånd till förändringar. Det nya verktyget stavas, SM-utredningen. På sitt sätt en favorit i repris. Ett tveeggat vapen. Under ett par år lyckades man trycka tillbaka alla förändringar genom att hänvisa till en kommande/pågående SM-utredning. En utredning som endast skrapade på ytan av de problem som finns inom vår idrott. Rent krasst ledde den till väldigt få förändringar om ens några! Nu har man vänt på svärdet och stoppar alla möjligheter till förändringar genom att hänvisa, återigen, till SM-utredningen! ”Jamen, nu har vi genomfört en SM-utredning, då kan vi inte genomföra några ytterligare förändringar. Vi måste ju invänta att förändringarna har införts.” Det kan verka logiskt vid en första anblick. Problemet är att argumentet används generellt vare sig förändringsförslagen gäller något som överhuvudtaget omfattades av SM-utredningen eller sådant som inte förändrades som ett resultat av SM-utredningen och således inte kräver något genomförande och tid för ny analys. SM-utredningen används som en våt filt, tung som av vatten från Rjukan, under vilken alla förändringsalternativ effektivt kvävs.

Tyvärr, hade jag inte möjlighet att närvara på årets möte. Jag har dock sett videon från behandlingen av motionerna och sett effekten av ovan beskrivna problematik. Jag stod bakom två av klubbens motioner och behandlingen, eller kanske man ska säga icke-behandlingen av dem var en tragedi. Redan i förbundsstyrelsens yttranden inför mötet hade de helt undvikit att överhuvudtaget analysera förslagen. Vilka fördelar och nackdelar finns med förslagen jämfört med dagens ordning? Och, vilka av konsekvenserna av respektive alternativ leder till den bästa vägen framåt. Det är väl ta mig f-n det minsta man kan begära! SFIF har en styrelse som får viss ersättning och man har ett kansli med anställda som avlönas. Att inför förbundsårsmötet seriöst behandla inkomna motioner är en del av uppdraget! I fallet med de två motioner som jag lagt tid, tanke och energi på har förbundsstyrelsen inte gjort sitt jobb! Istället har någon författat en allmänt hållet essä om SM-utredningen, yada, yada, yada. I praktiken identiska svar på två vitt skilda motioner. Man har lyckats med konststycket att inte överhuvudtaget beröra ämnet för någon av motionerna.

Vid ”behandlingen” på mötet fortsätter mörkläggningen genom att förbundsordförande tar mötesdeltagarna på en åktur genom SM-utredningen fjärran från ämnet. Universiaden och dess status i tävlingskalendern behandlades inte alls i SM-utredningen.


SM-utredningen har således inte haft med Universiaden-motionen att göra. Vidare börjar han tjata om hur många SM-tävlingar det finns och hur få helgerna är för dem. Motion handlar dock bara om en av dem SM (Stora-). Problematiken kring övriga SM-tävlingar är i relation till motionen en icke-fråga. Hela frågan avfärdas med administrativa/byråkratiska argument med mycket svag koppling till motionen. Det centrala i motionen, DE AKTIVAS BÄSTA, berörs inte med ett enda ord! Detta är kanske pudelns kärna. SFIF agerar inte för de aktivas bästa, de har en annan agenda.


Vän av ordning kan konstatera att SM-utredningens kalenderprinciper redan har säkrat att SM inte krockar med Universiaden:
”Friidrotts-SM ska antingen ligga två veckor före sommarens internationella mästerskap eller snart efter mästerskapet. Beroende på om det ligger tidigt eller sent i augusti. Ligger mästerskapet utanför augusti får det tas särskilda hänsyn till just det året.”
Problemet är att SFIF inte har fattat att Universiaden är ett internationellt mästerskap, vilket sommarens kalenderfiasko visade.
Terräng-SM behandlades i SM-utredningen. Konstigt vore ju annat. Utredningen handlade om huruvida tävlingen skulle delas i två och om den skulle avgöras på våren eller hösten. Motionen handlade inte alls om någon av de frågorna. SM-utredningen betydde krasst ingen förändring alls av Terräng-SM. I styrelsens yttrande behandlas ingenting av motionens innehåll, utan samma flummiga utläggning om SM-utredningen, klipp-o-klistra, levererades. Ingenting i motionen analyseras eller kommenteras. Under mötet lurar förbundsordförande bort alla med en snyftare om att man hade lagt sååå mycket energi på Terräng-SM under lång tid. Det må så vara, men innehållet i motionen hade man i själva verket inte behandlat alls! Energin har inte räckt till ens minsta kommentar. Att inga ändringar ska kunna genomföras p.g.a. att beslutade ändringar ska kunna införas och testas saknar all relevans. Ingen ändring har införts sedan 2013, då tävlingen flyttades till hösten. Vilken fint! Man kan inte på fullt allvar mena att uppenbara problem med Terräng-SM inte kan åtgärdas förrän andra ändringar i helt orelaterade tävlingsarrangemang har införts och testats!? Snacka om reaktionärt tänkesätt! Är det möjligt eller är man bara slöa och inte orkar göra sitt jobb och behandla förändringsförslag seriöst? Jag vet inte vad som är värst, pest eller kolera? Resultatet blev hursomhelst att motionen inte fick en seriös behandling. Inget av motiven för förslaget berördes. Inget sas om på vilket sätt dagens ordning är bättre än den föreslagna. Alltså sådant som borde ligga till grund för ett beslut.
Mossigheten i delar (stora delar?) av svensk friidrott förstärktes av förbundsordförandes eget förhållande till Terräng-SM. Han verkar ha missat flera generationer av utveckling inom löpningen. Hans erfarenhet ligger 35-40 år bakåt i tiden. Inget inom friidrotten har utvecklats som medel- och långdistanslöpningen sedan dess. Flertalet övriga grenar står och stampar, medan löpning formligen har genomgått en revolution. I de länder som leder utvecklingen har terränglöpningen en central roll, länder som USA, Kenya, England, Spanien, Etiopien för att nämna några. Och det är inte 4 km (”korta banan”, som generellt inte finns) som är nyckeln, utan många medeldistanslöpare springer 10 km i terräng. Den typen av löpare (800m- såväl som 1500m-löppare) med hög aerob och anaerob kapacitet har tagit täten i förflyttningen. Det är förlegat att tro att 4km-terräng måste finnas för medeldistansarnas skull. I själva verket kan det mycket väl vara en björntjänst. Får vi fler medeldistanslöpare, som kan hantera 10 km i terräng, får vi också fler löpare med förutsättningar att utvecklas vidare. Att den längre sträckan, 10 km också sammanfaller med vad vi tävlar på internationellt är en bonus.
Kan det vara så att SFIF:s ordförande avsiktligt för förbundsårsmötets delegater bakom ljuset, genom att antyda att motionens förslag redan hade utretts inom ramen för SM-utredningen och att det redan fanns förändringar som var på väg att införas och behövde utvärderas och analyseras? Når det i själva verket inte hänt något på många år? Är det rimligt att Svensk Friidrott har en styrelse som inte behandlar innehållet i inkomna motioner och således inte genomför ens basala delar av sitt uppdrag? Nej, det är inte rimligt! Förändringsförslag måste analyseras och vägas mot den existerande ordningen och vägen framåt baseras på de slutsatser som dras. Att medvetet motarbeta alla förändringsinitiativ skadar vår idrott. Tyvärr, är det där vi står idag. Nya nej-sägare skolas med jämna intervall in i styrelsen och nödvändiga förändringar dödas effektivt i sina lindor. Vår idrott kvävs sakta men säkert. Den kompakta muren av gubbar och tanter i SFIF:s styrelse borgar för det. Den totala avsaknaden av respekt som icke-behandlingen av inlämnade motioner visades var en föreningsdemokratisk skam.
Det avgörande problemet är enkelt, men djupt oroande. Svensk Friidrott har en förbundsstyrelse som INTE BRYR SIG. Det är uppenbart att Terräng-SM i sin nuvarande skepnad lider av stora brister och i många delar inte fungerar. Tävlingen tänder inte på alla cylindrar. De viktigaste komponenterna som krävs för framgångsrika terrängmästerskap saknas, volym och lagtävlingar. I de geografier där terränglöpningen blomstrar och utgör en turbomotor för löpningens utveckling är det just lagtävlingarna som är förklaringen. Lagtävlingarna driver upp volymen och därmed konkurrensen, vilket göder intresset. I terräng-SM senast saknades lagtävlingar i fyra (av 12) klasser helt, i två  deltog endast 2 lag, ytterligare tre deltog endast 4 lag. I de viktiga instegsklasserna F15 och P15 har det bara förekommit lagtävlingar en gång på de senaste 7 åren, respektive 3-4 ggr (beroende på hur man räknar, 2 lag är inte mycket till tävling). F16-17 har inte haft några lagtävlingar de senaste två åren. (Livskraftigast verkar för närvarande veteranklasserna vara, bl.a. för att man försöker köra färre starter, vilket ger större, mer fungerande startfält.) SFIF bryr sig inte alls, man orkar inte ens utvärdera förändringsförslag, vars syfte är att åtgärda problemen.
Att sitta i SFIF:s styrelse kan inte vara en skyddad verkstad som ledare efter lång och trogen tjänst kan sitta av tiden i. SFIF:s styrelse ska leda utvecklingen av vår sport. Ingen borde bry sig mer. Vill man bara sitta av tiden och mata duvor, får man hitta något annat uppdrag. Jag kommer inte att vila förrän förståelsen för vad styrelsens uppdrag innebär finns inom rörelsen. Årsmötets delegater kan inte sitta av förbundsårsmötet som gapande fiskar. Styrelseledamöter som inte gör sitt jobb ska bort. Ställ styrelsen till svars! Sådant som inte fungerar i vår idrott måste åtgärdas. Utrymmet för reformer måste ökas. Vi kan inte låta en handlingsförlamad förbundsstyrelse kväva vår idrott.