söndag 4 mars 2018

Ge våra aktiva möjlighet att delta på Universiaden utan att behöva försaka SM


Förbundsårsmötet ligger några veckor bort och jag hade sagt att jag skulle puffa lite för den andra motionen som Hässelby Friidrott ligger bakom. Det handlar om den som avser Universiaden. Det är förmodligen den motion som har störst positiv effekt för våra elitaktiva. Att inte behöva välja mellan SM och Universiaden, utan att både kunna delta på SM och Universiaden, borde vara en självklarhet. Universiaden utgör en strålande möjlighet att skaffa erfarenhet av tävling, som på alla sätt liknar OS. Jag går inte in i detalj på det här, läs motionen och ett tidigare inlägg här.

Kvalgränser och SOK:s fyrkantiga uttagningsprinciper, gör det väldigt tufft för alla att ta sig dit. Ännu svårare för friidrottare på väg upp, som ännu inte nått sin karriärs peak. Många drömmer dock om att någon gång kunna kvalificera sig till OS och Universiaden är ett alldeles utmärkt steg på vägen. Att inte placera SM i kalendern så att det omöjliggör deltagande på Universiaden, vore en viktig signal från SFIF. Hittills har sådana signaler saknats helt. Vilken ypperlig möjlighet som Universiaden utgör för våra elitaktiva är något som SFIF valt att inte påtala med några stora bokstäver. Detta måste bli mycket bättre i framtiden. Man kan börja med att informera ordentligt om de deadlines som gäller för anmälan. Universiaden är inget man anmäler sig till veckan innan. Den initiala anmälan skall vara inne flera månader i förväg. Det vore också en signal från centralt håll om vilken lyckad kombination som idrott och studier kan vara. Något som inte hålles högt eller underlättas speciellt väl inom svensk idrott. Hur styvmoderligt SFIF behandlar Universiaden förstår man också om man letar efter resultaten från Taipei på friidrott.se. Man hittar den inte under ”Internationella mästerskap”, utan den är begravd under ”Övriga svenskar utomlands – ute”?! Att det var det största internationella mästerskapet 2017, verkar man inte ha reflekterat över. ”Signaler”, sa Bull.

För SM är det också viktigt att det inte krockar med Universiaden. Allt eftersom fler aktiva upptäcker vilken fantastisk tävling Universiaden är, och vilka möjligheter till erfarenhet av internationella mästerskap, som den innebär, kommer SM att tappa toppaktiva och SM förlorar på det. Sidoeffekten blir också att vi inte nödvändigtvis får ”rätt” svenska mästare, då bästa inte är på plats.

Gör våra aktiva en stor tjänst, genom att stödja motionen på förbundsårsmötet-