fredag 25 augusti 2017

Starkt lopp av Elmar på Universiaden!

Elmar gjorde kanske karriärens bästa lopp när han i försöken på Universiaden endast var 7 hundradelar från finalen. Elmar sprang i andra heatet, försökens bästa. Sex löpare korsade mållinjen inom 19 hundradelar. Endast 7 skiljde 2:an och 6:an! Tyvärr, drog Elmar det kortaste strået, trots den kanske vassaste avslutningen. Han låg kvar i innerspår in på upploppet i förhoppning om att något skulle öppna sig, men när det aldrig skedde, fick han gå i vida spår och försöka svepa fältet. Det gick nästan. Hursomhelst, suverän insats med en vass avslutning. Han passerade 800m på 2.07,5 och avslutade sedan med 60 och 40,3, 1.55,0 sista 800m. Han hade sex löpare i heatet med sb från 3.37-39 och pb 3.36-39. Han slog 2 och gav övriga en match ända in på linjen. Surt att det inte räckte! Marginalerna är dock små, vilket de ska vara.

Universiaden har jämfört med upplagor på senare år verkligen fått ett uppsving, både vad gäller deltagarantal och kvalitet. Jag har varit på rätt många VM och EM på 2000-talet och jämförelsevis är de som arrangemang mycket beskedliga. Universiaden i Taipei är ett arrangemang som bara kan jämföras med ett OS. Därför är det beklagligt att den svenska friidrottstruppen endast består av 2 aktiva!? Vill någon få erfarenhet inför ett OS är det här hen ska vara, inte på EM eller VM. En magisk upplevelse och bara beklaga dem som hade kunnat vara här. Självklart ska Svensk Friidrott inte i framtiden lägga ett SM under Universiaden. Att Universiaden är på uppgång är en slutsats som jag delar med samtliga representanter för andra sporter som jag har pratat med. Standarden är högre över hela linjen. Sverige går m.a.o. mot strömmen. I alla fall inom friidrotten.

Min rekommendation är att alla studerande friidrottare som håller tillräcklig nivå redan nu planerar för deltagande i Universiaden, 2019, som avgörs i Neapel, Italien, 20-31 juli.

FISU:s stream från dag-1. Elmars lopp 19 minuter in i streamen.

Universiaden, Taipei-2017. 1 500m-heat 2, 300m kvar.