tisdag 23 januari 2018

Motion till Svenska Friidrottsförbundets årsmöte – Terräng-SM 3.0

24-25 mars genomförs Svenska Friidrottsförbundets årsmöte. Inte så många som kommer att märka av det. Inte så konstigt, eftersom att det normalt sett inte händer något speciellt. Lite som att se asfalt rinna. Klubbar och distrikt letar fram de mest konservativt lagda att skicka, för att säkerställa att tingens ordning förblir som den alltid har varit. Jämförelsevis skulle Påven upplevas som en frisk västanvind, i det närmaste en rebell. Hursomhelst, skam den som ger sig. Hässelby Friidrott har lämnat in två motioner. Jag börjar med den rörande Terräng-SM. 

Terräng-SM står och stampar och utvecklingen har inte varit gynnsam. Arrangemanget behöver moderniseras för att nå den nivå som tävlingen förtjänar. Det beror inte på att arrangörerna inte har gjort vad de kunnat, utan snarare på att förutsättningarna inte är tillräckligt bra. Detta har bl.a. lett till
Meraf Bahta - Svensk Mästare, 2017
att vissa tävlingsklasser är alldeles för små och lagtävlingarna ställs regelmässigt in eller har en omfattning som inte kan kallas tävling. Krasst räcker det att sätta ihop ett lag och ta sig runt för att få medalj. Framförallt lagtävlingen gynnas av stora startfält, men även den individuella tävlingen blir bättre för de aktiva om de har fler att tävla mot. Med de deltagare vi har idag nås detta genom att ha färre lopp. Färre lopp får vi genom att dels anpassa vårt mästerskap till det gängse formatet internationellt och i andra länder. Det innebär en sträcka för seniorerna istället för två, precis som på NM, EM och VM. Färre lopp får vi också genom att slå ihop loppen för vissa klasser. Inget dramatiskt, men det ger större startfält och därmed bättre lopp för alla inblandade. Lagtävlingarna får också bättre förutsättningar att i högre grad genomföras och genomföras på ett sätt där det i praktiken tävlas om medaljerna. I de länder där terränglöpningen blomstrar är lagtävlingsmomentet nyckeln till framgång. Den kunskapen finns även hos oss och det diskuteras, men i praktiken görs inget aktivt för att skapa grogrund för lagtävlingarnas utveckling. 

Tävlingen har sedan länge genomförts över två dagar, men så har det inte alltid varit. Anledningen till 2-dagarsformatet var i huvudsak att seniorerna tävlade på två distanser. Förändringen har gjort arrangemanget väldigt utdraget och minst sagt segt. Detta inte bara för aktiva, ledare och funktionärer, utan även för publiken. Publiken behandlas alltför ofta styvmoderligt inom svensk friidrott. Med de förändringar som föreslås kan arrangemanget avgöras under en dag och på kortare tid än den längre av nuvarande två dagar, med samma ställtider mellan loppen som idag. Vi får helt enkelt en fulladdad dag med tävlingar helt i publikens smak, samtidigt som vi får mycket bättre tävlingar för de aktiva, win-win. Som grädde på moset blir tävlingen mer lättarrangerad och till en lägre kostnad. Pengar som kan ses som en besparing eller en möjlighet att höja kvalitén på arrangemanget. För klubbarna blir det också billigare, en hotellnatt mindre om inte annat. Vidare kan många aktiva och ledare slippa ta ledigt från skola eller jobb under fredagen.
Survival of the fittest

Endagsformatet öppnar möjligheter för att göra något mer av tävlingshelgen. Varför inte utnyttja det faktum att en hög andel av Sveriges tävlingslöpare och tränare från medeldistans till maraton är på plats. Lördagen skulle kunna omfatta provlöpning av banan lördag eftermiddag och avslutas med en ”löparclinic” och middag lördag kväll öppen för alla. En bra möjlighet att nå ut med information till löparkollektivet och sprida nya kunskaper om träning, hantering av skador och mycket annat. Ett tillfälle för bra för att missa. Om så önskas skulle vi även under lördagen kunna ha ett observationslopp över 2 km (ett varv på banan) för dem som har ett intresse av att vara aktuella för EM:s mixedstafett, om den permanentas. Alltså inte något SM, utan ett lopp som går att kombinera med ett fullt fokus på  söndagens SM-lopp och en möjlighet för sådana som inte tänker sig att springa Terräng-SM.

Läs motionen i sin helhet och se till att bifalla motionen under årsmötet i Eskilstuna i mars.
Den som orkar kan också läsa ett långt inläggfrån förr, som bland mycket annat leder fram till de förändringar som aktuell motion omfattar. 
Nappe i ensamt majestät - Terräng-SM, 2017

------------------
”Det finns en särskild plats i helvetet där man visar allsvensk fotboll och Vinterstudion ackompanjerat av sportradiomusik.” – okänd tänkare